Zijn vitaminesupplementen noodzakelijk?

In de afgelopen decennia is de kwaliteit van ons voedsel sterk achteruitgegaan door intensieve landbouwmethoden. Hierdoor is het vaak nodig om extra vitamines en mineralen in te nemen om gezond te blijven. Planten hebben namelijk veel verschillende mineralen nodig om te groeien en belangrijke stoffen zoals vitamines, aminozuren en enzymen te maken.

Vroeger zorgde men beter voor de bodem door middel van wisselteelt en het laten rusten van velden, maar tegenwoordig gebruikt men vooral kunstmest. Hoewel deze mest de plant goed laat groeien, bevat het niet alle noodzakelijke mineralen, wat de plant zwakker maakt en vatbaarder voor ziektes. Dit leidt tot een hogere behoefte aan bestrijdingsmiddelen en een ophoping van schadelijke stoffen zoals zware metalen en nitraten in de planten.

Kijk ook eens naar mijn blog over de kracht van voeding, leefstijl en evolutie. Daarin leg ik je uit wat orthomoleculaire therapie voor jou kan betekenen.

Minder mineralen in ons eten dan vroeger

Uit onderzoek blijkt dat het gehalte aan mineralen in groenten de afgelopen 50 jaar flink is gedaald, zoals natrium (-49%), magnesium (-24%), en koper (-76%). Waar je vroeger één tomaat nodig had om voldoende koper binnen te krijgen, heb je nu tien tomaten nodig voor dezelfde hoeveelheid. Daarnaast is ook het vitaminegehalte in groenten en fruit gedaald. Bijvoorbeeld, een sinaasappel bevatte in 1970 nog 65 mg vitamine C, maar in 2000 nog slechts 16 mg.

Verder gaat door het langdurig opslaan van voeding een deel van de vitamines verloren, en ook door invriezen en koken verminderen bijvoorbeeld B-vitamines en foliumzuur. Deze vitamines zijn onder andere belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen, het DNA, en de aanmaak van stoffen als serotonine. Ook het gebruik van de anticonceptiepil kan de opname van foliumzuur en vitamine B6 verstoren.

Connectie chronische ziektes en vitamine tekort

Het JAMA publiceerde in juni 2002 al uitslagen van onderzoeken waarbij diverse chronische ziektes in verband gebracht werden met tekorten aan vitamines B, D en E. Het onderzoek laat zien dat de moderne voeding helaas niet meer alle voedingsstoffen bevat die we dagelijks nodig hebben. Daarom is het nemen van een goede aanvulling met vitamines en mineralen geen luxe meer. Vaak is het noodzakelijk om gezond te blijven.

Klachten voor te kort aan vitamines en mineralen

Je kan uiteenlopende klachten ervaren die kunnen worden gekoppeld aan tekorten in voedingsstoffen. Dit varieert van vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen tot aanhoudende spijsverteringsproblemen en hormonale klachten. Voeding en leefstijl spelen hierin een belangrijke rol. Tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen kunnen ongemerkt het lichaam verzwakken en klachten verergeren. De veranderingen in onze moderne voedingsmiddelen maken dat je lichaam vaak minder voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om optimaal te functioneren.

Ook chronische aandoeningen zoals bijnieruitputting, insulineresistentie en gewrichtsklachten worden in toenemende mate gelinkt aan tekorten aan voedingsstoffen. Zelfs als je geen duidelijke symptomen ervaart, kan een tekort aan vitamines en mineralen de basis leggen voor problemen op lange termijn. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan wat je lichaam écht nodig heeft en inzicht te krijgen in je voedingsstatus.

Advies over voedingssupplementen met traject voedingsadvies

‘Sterk, met je energie’ is een praktijk die orthomoleculair voedings- en suppletieadvies geeft met als doel jou fysiek en mentaal sterk te maken.

Voeding is de basis van onze gezondheid. Weet jij wat voeding met je kan doen? In het traject voedingsadvies leg ik je alles uit over gezonde voeding die jouw lichaam sterker en weerbaarder maakt. Jouw persoonlijke situatie gaan we bekijken en zo ervoor zorgen dat je (chronische) klachten verminderen en jij je weer beter in je vel voelt zitten. Door middel van bloedonderzoek kunnen we nog beter bekijken hoe het is gesteld met je mineralen- en vitaminenstatus en of er daadwerkelijk tekorten zijn.

Sterk Uden - Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut

Heb je vragen over de betreffende trajecten? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.