Over mij

‘Sterk, met je energie’ is een praktijk die orthomoleculair voedings- en suppletieadvies geeft met als doel jou fysiek en mentaal sterk te maken.

Voeding is de basis van onze gezondheid. Weet jij wat voeding met je kan doen?

Lees hier alles over wat ik voor jou kan betekenen en hoe we samen je gezondheid kunnen optimaliseren.

Ken je dat? Je gaat naar de huisarts met een klacht, je mag een in een paar minuten vertellen wat er aan de hand is en na een tijdje sta je weer buiten met een recept in de hand. Soms mag je een onderzoek laten doen, maar meestal is het ‘pleistertje’ plakken en weer klaar.

Ik heb jaren in een apotheek gewerkt. Met veel plezier overigens. Tot dat moment dat het begon te kriebelen, dat ik niet meer zo goed begreep waarom al die pillen maar voorgeschreven werden. En vaak nog een andere erbij om de bijwerkingen van de andere te onderdrukken. Begrijp me niet verkeerd hè, de reguliere zorg is onmisbaar maar ik voel dat de cliënt/ patiënt niet altijd gehoord en gezien wordt. Wat ligt er onder die klachten, waar ligt de oorzaak dat er steeds brandjes ontstaan die je weliswaar kunt blussen, maar toch elke keer weer oplaaien.

Na een tijd begon het mij naar de keel te vliegen, en ook de werkdruk speelde een grote rol: ik kreeg een burn-out. Van de 20 ballen die ik in de lucht moest houden waren dit er echt een stuk of 10 teveel. En wat kreeg ik bij de huisarts……antidepressiva. En daar werd ik nog minder vrolijk van.

Inmiddels had ik een andere heel fijne en relaxte baan en leerde ik een orthomoleculair therapeut kennen. Via deze therapeut leerde ik wat het was om gezien en gehoord te worden, en hoe het werkte om niet alleen die brandjes te blussen maar ook de onderliggende oorzaak op te lossen met voeding en suppletie en mijn lijf tot rust te brengen. Inmiddels was ik al bezig met de opleiding tot stresscounselor, en via deze weg leerde ik om onderliggende overtuigingen aan te pakken en trauma’s te verwerken. (klinkt heel heftig, maar gepest worden is echt niet leuk en blijft een rol spelen in de rest van je leven).

Langzaam maar zeker krabbelde ik op, en werd door mijn opleidingen gesterkt in het idee dat vooral goede voeding zoveel kan genezen en slechte voeding zoveel ziekte kan veroorzaken. Hippocrates wist het al ruim 2500 jaar geleden. De spreuk ‘laat voeding uw medicijn zijn’ komt van hem.

In de apotheek vond ik het razend interessant om te weten wat een medicijn doen en waar het aangrijpt, en wat er dan gebeurt. Dit zelfde heb ik nu met voeding en met aanvullende voedingsstoffen. Het is fantastisch (én bijna altijd wetenschappelijk bewezen) wat je kunt bereiken met natuurlijke middelen. Mijn ouders wisten het ook al. Er hing bij ons altijd wel ergens een bosje kamille of brandnetel te drogen, en de kast stond vol met boeken over natuurgeneeskunde. Iets met de paplepel….

In de jaren die volgden ben ik verder gaan graven in de kennis die beschikbaar is, en ik kan niet stoppen met leren. Ik krijg me er toch een berg energie van. Graag wil ik die energie aan jou overbrengen en je laten voelen dat je er toe doet, dat je gehoord en begrepen wordt. Vaak kan een kleine stap al heel veel brengen. Laat mij jou weer sterk in je energie maken!

Desiree van Cuijk

Orthomoleculair voedingstherapeut

Als orthomoleculair therapeut wil ik geen symptoom bestrijder zijn, maar kijk ik naar de oorzaak achter de klachten, welke systemen zijn verstoord en waar kan wel wat ondersteuning gebruikt worden? Als thuis je lamp constant stuk gaat kun je er steeds een nieuwe lamp indraaien, maar de oorzaak pak je niet aan.

Het is ongelofelijk wat slechte voeding aan kan richten in een lichaam, en fantastisch wat gezonde voeding voor je kan doen. Je  zal merken dat er meer energie is, dat je een verbeterde stoelgang krijgt en beter slaapt. Je voelt je beter in je vel zitten, en misschien verlies je ook wat gewicht. Supplementen geven het lichaam een boost in herstel. Tekorten aanvullen met voeding blijft lastig dus extra aanvulling is vaak wel nodig: niemand wilt een halfjaar lang elke dag zes haringen eten omdat de Omega 3 te laag is. De interesse waar de natuurlijke stofjes naar toe gaan, wat ze daar doen en wat er dan gebeurt kan ik op deze manier weer in de praktijk brengen.

Vertrouw op het feit dat je gezondheid verbetert.

Darmen

Voeding is en blijft voor mij de basis, maar volgens Hippocrates (die 2500! Jaar geleden leefde) ontstaan alle ziekten in de darmen. De laatste tijd ben ik behoorlijk geobsedeerd geraakt door de darmen. Doordat er steeds meer bekend wordt over de darmen en wat daar allemaal gebeurt of kan gebeuren, vind ik het heel belangrijk om daar veel aandacht aan te besteden.

Best gek om met cliënten over poep te praten, maar heel belangrijk. Onze oude vrienden in onze darmen, oud omdat ze met ons geëvolueerd zijn, zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en belangrijk om ze het weer naar de zin te maken.

Hormonen

Dan is er nog zo’n systeem wat er voor kan zorgen dat je totaal uit balans kunt raken: je hormoonstelsel. Dit heeft niet alleen te maken met vruchtbaarheid, maar ook alles met stress, je suikerstofwisseling en nog veel meer. Ook hier hangt eigenlijk alles aan elkaar vast. Heb je stress, ga er maar vanuit dat je minder vruchtbaar bent en dat je suikerstofwisseling op z’n gat ligt. Ook de juiste voeding is hier heel belangrijk.

Kortom, voeding, gezonde darmen, je hormoonstelsel. Het gaat hand in hand met elkaar. Ik wil je daar heel graag bij helpen om dit weer op de rit te krijgen. En jou enthousiast maken over jou lijf, inzicht in je klachten en wat je daar allemaal aan kunt verbeteren.