Darmklachten: een veelvoorkomend probleem

Hoor jij ook zo vaak mensen klagen over buikpijn en darmklachten? Darmklachten zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen variëren van lichte klachten tot ernstige aandoeningen. Deze klachten kunnen invloed hebben op ons dagelijks leven en onze kwaliteit van leven beïnvloeden. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat gezondheid bij een gezonde darm begint. In deze blog bespreken we de verschillende soorten darmklachten, de rol van de darmen en maag, hoe stress kan bijdragen aan darmklachten en hoe voeding een rol kan spelen bij de behandeling van darmklachten.

Soorten darmklachten

Er zijn verschillende soorten darmklachten die we kunnen onderscheiden. De meest voorkomende darmklachten zijn:

  1. Buikpijn: Dit kan variëren van lichte tot ernstige pijn in de buik en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder indigestie, prikkelbare darmsyndroom (PDS) of een ontsteking.
  2. Diarree: Dit kan worden veroorzaakt door een infectie, een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen of medicatie.
  3. Obstipatie: Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan vezels in de voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging of een onderliggende aandoening.
  4. Opgeblazen gevoel: Dit kan worden veroorzaakt door een onregelmatig eetpatroon, intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen of het inslikken van lucht tijdens het eten of drinken, en ook te weinig maagzuur kan hier een  rol bij spelen.

Darmen en maag

De darmen en maag spelen een belangrijke rol in ons spijsverteringsproces. De maag begint, nadat het voedsel is gekauwd in de mond, met het afbreken van voedsel en stuurt het vervolgens door naar de darmen, waar de voedingsstoffen worden opgenomen en de afvalstoffen worden uitgescheiden. Helaas is het vaak zo dat er bij maagklachten snel een maagzuurremmer voorgeschreven wordt, maar klachten aan de maag zijn vaak het gevolg van een tekort aan maagzuur! Met een maagzuurremmer maak je het alleen maar erger dus.

Een gezond microbioom (de dierentuin in je darmen) is essentieel voor een goede spijsvertering en het immuunsysteem. Het microbioom bestaat uit verschillende bacteriën en micro-organismen die in balans moeten zijn om goed te kunnen functioneren. Een onbalans in het microbioom kan leiden tot darmklachten en klachten elders in het lichaam. Denk aan o.a. hoofdpijn, misselijkheid, een wattig hoofd, depressie en eczeem. Een goede vertering begint in de maag met voldoende maagzuur waardoor alle processen in de vertering beter kunnen verlopen.

Stress en darmklachten

Stress kan een grote invloed hebben op onze darmen en kan darmklachten veroorzaken of verergeren. Dit komt doordat stress het sympathische zenuwstelsel activeert, wat kan leiden tot een verhoogde hartslag, een verhoogde bloeddruk en een verminderde doorbloeding van de darmen. Ook gaat tijdens stress je darmwand een beetje open staan waardoor een lekkende darm kan ontstaan wat veel klachten geeft in heel het lichaam.

Voeding en darmklachten

Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van darmklachten. Een gezonde voeding met voldoende vezels kan helpen bij obstipatie en een dieet dat bepaalde voedingsmiddelen vermijdt kan helpen bij intoleranties of allergieën. Ook de juiste vetten zijn broodnodig om de darmen goed te laten werken.

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen om de darmen gezond te houden. Het verminderen van stress kan ook helpen bij het verminderen van darmklachten.

Therapie bij darmklachten

Meestal omvat de (orthomoleculaire) behandeling van darmklachten vaak een combinatie van dieet- en levensstijlaanpassingen, en aanvullende suppletie. Het is belangrijk om bij aanhoudende of ernstige darmklachten altijd eerst een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen. Maar vaak zoeken cliënten naar een oplossing omdat de reguliere geneeskunde onvoldoende hulp kan bieden.

Preventie is ook belangrijk bij darmklachten. Door een gezonde levensstijl aan te houden met regelmatige lichaamsbeweging, voldoende vezels en hydratatie, en het verminderen van stress, kunnen darmklachten worden voorkomen of verminderd.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de signalen die ons lichaam ons geeft. Als u bijvoorbeeld merkt dat u regelmatig last heeft van bepaalde voedingsmiddelen of dat stress uw darmklachten verergert, is het belangrijk om deze triggers te vermijden en alternatieven te vinden die beter werken voor uw lichaam.

In het algemeen kunnen darmklachten veel ongemak veroorzaken en ons dagelijks leven beïnvloeden. Door een gezonde levensstijl aan te houden en aandacht te besteden aan onze spijsvertering en stressniveaus, kunnen we ons lichaam helpen gezond te blijven en darmklachten te voorkomen of te verminderen.

In een ‘darmtraject’ is het mogelijk om dieper op de klachten in te gaan en te zoeken waar de oorzaak ligt. Vaak liggen er toch ontstekingen en voedingsintoleranties aan de klachten ten grondslag en daar kan zeker wat mee gedaan worden. En…een gezonde darm is een gezond systeem!

Traject maag en darmen

Wil je inzicht in de gezondheid van je darmen? Dat kan!

Er zijn ontlastingstesten die onderzoeken hoe je darmflora is, of je ontstekingen hebt, of er parasieten zitten. Specifieke testen voor voedselintoleranties of allergieën, of je spijsvertering optimaal werkt en een ‘lekkende darm’ opsporen. Ik help je daar graag bij. In een traject – maag en darmklachten leer je de juiste keuzes maken in je voeding, wat is ontstekingsbevorderende voeding en wat is ontstekingsremmende voeding, wat is optimale voeding voor jou? Meestal is er ook suppletie nodig om je darmen weer op orde te brengen zodat ze weer goed functioneren en om bijvoorbeeld een ontsteking op te lossen.

Ik laat je  na de test en het advies niet los. Samen gaan we op zoek naar de juiste manier dat jij je weer optimaal gaat voelen in een traject van een half jaar. Jouw gezondheid begint in jouw darmen!

Sterk Uden - Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut

Heb je vragen over de betreffende trajecten? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.