Orthomoleculair advies

D.m.v. orthomoleculair advies ga ik je op weg helpen. Echt een super lastig woord, maar het komt erop neer dat we er voor zorgen dat de cellen in je lichaam op alle niveaus weer gezond en goed functionerend worden. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Onze huidige leefstijl en voeding is enorm veranderd. Er kunnen tekorten van vitamines, mineralen en sporenelementen door:

  • dagelijkse stress
  • de manier van voedselbereiding in de voedingsindustrie (bewerkte voeding) en in de eigen keuken: veel goede stoffen gaan verloren bij de bereiding van voedsel
  • tekorten aan mineralen in de bodem
  • belasting met schadelijke stoffen in leefomgeving (zoals bestrijdingsmiddelen, luchtvervuiling, amalgaam vullingen)
  • minder bewegen

Relatief kleine gezondheidsproblemen zoals eczeem, menstruatie klachten, hoofdpijn en vermoeidheid kunnen voortekenen zijn van het ontstaan van grotere problemen, dus wacht niet te lang en werk bij voorkeur preventief met voeding aan je gezondheid.

Een consult is dus voor iedereen nuttig, want goede voeding is de basis van je gezondheid. Gezondheid is veel meer dan afwezigheid van ziekten. Een gezonde voeding activeert het zelf genezend vermogen van ons lichaam en is daarom de beste preventie tegen allerlei ziekten en aandoeningen.

Met voedingsadvies (lees: geen dieet!) wil ik je weer de goede weg ophelpen zodat ook je lichaam van binnen weer sterk wordt.

Een moeilijk woord ‘orthomoleculair’. Wat betekend het nou eigenlijk? 

In 1968 introduceerde de wetenschapper Linus Carl Pauling (1901-1994) in zijn publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science de term “orthomoleculaire geneeskunde”.

Orthos is het Griekse woord voor juist, recht, gezond. Moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.

Het uitgangspunt bij de orthomoleculaire geneeskunde is, dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam.

Hoe denk je dat je gezondheid er over 5, 10, 20 of 30 jaar voor staat?

Voeding speelt een sleutelrol als het gaat om niet ziek worden en herstellen. Chronische aandoeningen worden in de reguliere geneeskunde vaak gestabiliseerd, de symptomen worden aangepakt maar de onderliggende oorzaak vaak niet. Wanneer de medicatie stopt blijven de symptomen toch aanwezig. Denk maar aan diabetes type 2 of reuma. Om het antwoord te vinden om chronische aandoeningen aan te pakken moeten we terug naar de basis: waarom worden we ziek, hoe kunnen we ziekte voorkomen en wat moeten we doen als aandoeningen verergeren? Door naar je eetgewoontes te kijken en deze te bespreken wordt het al snel duidelijk waar het één en ander fout kan lopen.

Het is inmiddels wel duidelijk en onderbouwd dat een behandelwijze met voeding en voedingsstoffen (supplementen) een belangrijke rol speelt bij veel verschillende aandoeningen zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en ouderdomskwalen.

Hoe ga ik te werk?

Nadat je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je een uitgebreide intake lijst. Aan de hand van jouw antwoorden, heb ik een goed inzicht in je klachten.

Tijdens de eerste afspraak gaan we dit bespreken aangevuld met informatie over je voedingspatroon en je leefstijl. We bespreken je belangrijkste vragen en/of klacht(en).

Ook vraag ik je een voedingsdagboek bij te houden voor een week waarin je bijhoudt wat, hoeveel en wanneer je eet en drinkt, hoeveel je beweegt en hoe je je daarbij voelt. Dit voedingsdagboek neem je vervolgens mee naar de intake. Daaruit komen vaak al veel inzichten.

Eventueel kan de werkdiagnose aangevuld worden met (bloed of urine) testen. Meten is immers weten. Tekorten en verstoringen kunnen zo aan het licht komen en kan het advies nog gerichter gegeven worden.

Vervolgconsult

Na circa een maand vindt een vervolgafspraak plaats. In de tussentijd ga je met de gemaakte afspraken en doelen aan de slag. Centraal tijdens deze vervolgafspraak staan je eerste ervaringen met aanpassingen in je voeding en de eventueel geadviseerde supplementen. We gaan samen kijken wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Het behandelplan is hierop gebaseerd en helemaal op jou afgestemd.

Het behandelplan biedt je houvast om aan de slag te gaan. Dat kan zijn met aangepaste voeding om bepaalde intoleranties of allergieën te vermijden of om ontstekingen aan de darm te herstellen. Ook kan aanvulling in de vorm van voedingssupplementen zinvol zijn om een verstoorde balans te herstellen. Er is geen standaardoplossing, ieder individu is anders.

Gezondheidsklachten geven over het algemeen energieverlies. Door geleidelijke aanpassingen in je leefstijl door te voeren, neemt in veel gevallen je energie toe en je klachten af. Een positieve ontwikkeling van je energieniveau is goed te meten in levenslust, niet in getallen.

Traject voedingsadvies bestaat uit:

  • Behandelplan en voedings- en suppletie-advies.
  • Persoonlijke begeleiding gedurende het gehele traject
  • Alle informatie krijg je digitaal aangeleverd.

Wil jij van je gezondheidsklachten af, bekijk dan de trajecten die ik je kan aanbieden.

Afspraak maken met Desirée?

Voeding is de basis van onze gezondheid. Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen en hoe we samen jouw gezondheid kunnen optimaliseren?