Wat is orthomoleculaire therapie?

Een orthomoleculair therapeut is een gezondheidsexpert die zich richt op het verbeteren van de gezondheid door middel van voeding en voedingsstoffen. De term “orthomoleculair” betekent “de juiste moleculen”, waarmee bedoeld wordt dat de therapeut zich richt op het optimaliseren van de hoeveelheid voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om op celniveau goed te functioneren. Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op het idee dat het menselijk lichaam is ontworpen om te functioneren op een optimale manier wanneer het de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden ontvangt. En nee, het is geen dieet, met bewustwording kom je al een heel eind.

Bij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een disbalans in de voeding kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D tekort, dat kan grote gevolgen hebben voor de botgezondheid, maar ook bij o.a. luchtweginfecties, vermoeidheid en hart- en vaatziekten speelt het een grote rol.

Laboratoriumtests en anamnese

Een orthomoleculair therapeut kan helpen bij het identificeren van tekorten en disbalansen door middel van laboratoriumtests en anamnese. Op basis van deze informatie kan de therapeut een individueel plan opstellen om de optimale werking van cellen te bevorderen. Dit kan bestaan uit het aanpassen van de voeding, het voorschrijven van voedingssupplementen en het adviseren van leefstijlveranderingen. Er is dus geen standaard aanpak.

Een belangrijk aspect van orthomoleculaire therapie is dat het zich richt op het behandelen van de oorzaak van een gezondheidsprobleem in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Door het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen kan het zichzelf herstellen en weer in balans komen.

Orthomoleculaire therapie kan worden toegepast bij een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder spijsverteringsproblemen, allergieën, hormonale onevenwichtigheden, vermoeidheid, stress, en chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten.

Spijsverteringsproblemen

Om nog op de spijsverteringsproblemen terug te komen zoals een opgeblazen gevoel, maagzuurbranden, obstipatie of juist dunne ontlasting, winderigheid en buikpijn, daarbij is orthomoleculaire therapie een geweldig ondersteunende therapie. Er wordt gekeken of het darmslijmvlies wel intact is, wel bekend als leaky gut. En daarna kan de darmflora weer hersteld worden. Zonder de juiste diagnostiek is een goede behandeling eigenlijk niet mogelijk. Een ontlastingstest brengt de gezondheid van de darmen (en daarmee de algehele gezondheid!) goed in kaart, waardoor gerichte veranderingen aan voeding en leefstijl kunnen worden doorgevoerd, vaak in eerste instantie ondersteund door suppletie.

Je darmen zijn bevolkt door micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Dit alles is in balans als het goed is. De bacteriën spelen een rol bij stofwisselingsprocessen, het immuunsysteem, ondersteunen de spijsvertering en beschermen ons tegen infecties. Als de balans weg is kun je wel bedenken wat er allemaal mis kan gaan en wat voor gezondheidsrisico’s er ontwikkeld kunnen worden.

Complementaire zorg

Het is belangrijk op te merken dat orthomoleculaire therapie geen vervanging is voor conventionele medische zorg, maar eerder een aanvulling daarop. Een orthomoleculair therapeut werkt vaak samen met andere gezondheidsexperts om een holistisch plan te ontwikkelen dat de individuele behoeften van een persoon ondersteunt.

Sterk Uden - Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut

Heb je vragen over de betreffende trajecten of wil je me een vraag stellen? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.