Voedselallergie, voedselgevoeligheid en voedselintolerantie: wat zijn de verschillen?

Als het gaat om voeding, zijn er verschillende reacties die ons lichaam kan hebben. Wat voor de meeste mensen ‘gezond’ is, kan voor een ander juist problemen veroorzaken. Het kan zijn dat we intolerant, gevoelig of allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen voedselallergie, voedingsintolerantie en voedselgevoeligheid.

Voedselallergie

Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt doordat het lichaam deze voedingsmiddelen als ‘vreemd’ beschouwt en een allergische reactie veroorzaakt. Daarbij komen antilichamen vrij, deze beschermen ons tegen indringers en lichaamsvreemde stoffen. Deze antilichamen noemen we ook wel immunoglobuline E (Ig-E). Symptomen van voedselallergie kunnen zijn: jeuk, huiduitslag, zwelling van de lippen en keel, buikpijn, diarree en ademhalingsproblemen. Deze symptomen ontstaan binnen enkele seconden of minuten, je kunt dan een hevige reactie verwachten. Dit kan variëren van mild tot ernstig en zelfs levensbedreigend zijn.

Voedingsintolerantie en voedselgevoeligheid

Een voedingsintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen, waarbij het lichaam niet in staat is om deze voedingsmiddelen te verteren. Dit komt vaak voor bij lactose-intolerantie of glutenintolerantie. Symptomen van voedingsintolerantie zijn onder andere buikpijn, hersenmist, vermoeidheid, stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid en misselijkheid. Bij een voedselintolerantie van deze aard spelen immunoglobulinen overigens geen rol, maar is er een tekort of gebrek aan een bepaald enzym voor de verwerking van een bepaald voedingsmiddel.

Bij een IgG voedingsintolerantie, of eigenlijk ‘gevoeligheid’, treden de symptomen vertraagd op. Dat maakt het lastig om vast te stellen waar je op reageert. Een IgG-bloedtest is daarom de beste manier om erachter te komen waar de gevoeligheid vandaan komt. IgG-antistoffen kunnen leiden tot ontstekingsprocessen, spijsverteringsproblemen en bepaalde aandoeningen zoals artritis, eczeem, lekkende darm, astma, colitis ulcerosa, migraine en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Het verschil tussen voedselallergie, voedingsintolerantie en voedselgevoeligheid

Het grootste verschil tussen voedselallergie, voedingsintolerantie en voedselgevoeligheid is de manier waarop het lichaam reageert op voeding. Bij voedselallergie is het immuunsysteem betrokken en kan de reactie ernstig en levensbedreigend zijn. Bij voedingsintolerantie kan het lichaam het voedsel niet verteren en kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen. Bij voedselgevoeligheid is er sprake van een vertraagde reactie op voeding en zijn de symptomen niet meteen te linken aan een overgevoeligheid.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten welke reacties ons lichaam kan hebben op voeding. Het begrijpen van het verschil tussen voedselallergie, voedingsintolerantie en voedselgevoeligheid kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van symptomen en het kiezen van de juiste behandeling.

Als je denkt dat je een voedselallergie, voedingsintolerantie of voedselgevoeligheid hebt kun je een screeningstest doen op allerlei voedingsmiddelen. Op basis van deze testresultaten kan een behandeling en voedingsadvies worden voorgesteld, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of het nemen van aanvullende supplementen.

IgE-voedselallergieën verdwijnen niet. Wel kunnen de symptomen afnemen bij een betere algehele gezondheid. Bij een sterk immuunsysteem en gezonde stofwisseling kan het lichaam onbedoelde blootstelling aan allergenen beter verdragen. Bij IgG-voedselgevoeligheid kan een eliminatiedieet zorgen voor een herstel van het darmslijmvlies, waardoor je bepaalde voedingsmiddelen na verloop van tijd mogelijk weer kan eten.

In het geval van voedselintolerantie kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen ook uitkomst bieden. Soms is het mogelijk om de bepaalde tekorten aan enzymen aan te vullen, waardoor je kleine hoeveelheden van het probleemvoedsel weer kan eten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lactose-intolerantie.

In het algemeen is een gezonde en gevarieerde voeding de beste manier om de kans op voedselallergie, voedingsintolerantie en voedselgevoeligheid te verminderen. Als je denkt dat je een bepaald voedingsmiddel niet goed verdraagt, probeer dit dan te vermijden en zoek naar alternatieven die dezelfde voedingsstoffen bieden. En onthoud, het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en te doen wat goed voor je voelt.

In het algemeen kunnen darmklachten veel ongemak veroorzaken en ons dagelijks leven beïnvloeden. Door een gezonde levensstijl aan te houden en aandacht te besteden aan onze spijsvertering en stressniveaus, kunnen we ons lichaam helpen gezond te blijven en darmklachten te voorkomen of te verminderen.

In een ‘darmtraject’ is het mogelijk om dieper op de klachten in te gaan en te zoeken waar de oorzaak ligt. Vaak liggen er toch ontstekingen en voedingsintoleranties aan de klachten ten grondslag en daar kan zeker wat mee gedaan worden. En…een gezonde darm is een gezond systeem!

Traject maag en darmen

Wil je inzicht in de gezondheid van je darmen? Dat kan!

Er zijn ontlastingstesten die onderzoeken hoe je darmflora is, of je ontstekingen hebt, of er parasieten zitten. Specifieke testen voor voedselintoleranties of allergieën, of je spijsvertering optimaal werkt en een ‘lekkende darm’ opsporen. Ik help je daar graag bij. In een traject – maag en darmklachten leer je de juiste keuzes maken in je voeding, wat is ontstekingsbevorderende voeding en wat is ontstekingsremmende voeding, wat is optimale voeding voor jou? Meestal is er ook suppletie nodig om je darmen weer op orde te brengen zodat ze weer goed functioneren en om bijvoorbeeld een ontsteking op te lossen.

Ik laat je na de test en het advies niet los. Samen gaan we op zoek naar de juiste manier dat jij je weer optimaal gaat voelen in een traject van een half jaar. Jouw gezondheid begint in jouw darmen!

Sterk Uden - Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut

Heb je vragen over de betreffende trajecten? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.