Onverklaarbare buik- of darmklachten of buikpijn

Wat te doen bij onverklaarbare buikklachten?

Ken jij dat? Een opgeblazen gevoel, onverklaarbare buikpijn, misselijk, winderigheid, diarree of obstipatie? Of zelfs hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte adem? Van die klachten waar de huisarts en zelfs de specialist geen antwoord op heeft en dat je dan te horen krijgt dat je er niks aan kan doen? “Dan zal het wel prikkelbare darm zijn”. Frustrerend toch? Jij bent toch niet gek, en je voelt wat je voelt.

Maar gelukkig is er meestal wel wat aan te doen! Je hoeft niet rond te blijven lopen met buikklachten, buikpijn en onverklaarbare kwaaltjes.

Voedingspatroon

De meest voorkomende oorzaak van buikklachten ligt bij het voedingspatroon. Met voeding begint namelijk je gezondheid. We gaan eerst samen kijken wat je voedingspatroon is door middel van een voedingsdagboek. Hoe eet je, hoe vaak eet je, en heel belangrijk, wat eet je? Eet je veel brood, pasta of drink je bijvoorbeeld veel melk? Kauw je wel goed of eet je aan het aanrecht snel een boterham op? Allemaal factoren die je darmen kunnen verstoren. Net als medicatie, daar gaat je darmgezondheid ook van achteruit. Een orthomoleculair voedingstherapeut kan je helpen om jouw eetpatroon in kaart te brengen en daarin verbeteringen te maken. Wat kun je beter weglaten, of wat hebben je darmen juist nodig om goed te kunnen functioneren?

Daarnaast kijken we naar wat je darm kan versterken, ook hier beginnen we met voeding zodat de basis van een gelukkige darm gelegd wordt. Wist je bijvoorbeeld dat je darmen heel blij worden van een groene banaan of een koude aardappel? En een gelukkige darm is een gelukkige jij!

EMB bloedtest

Werkt dit? Super! Maar niet altijd is het aanpassen van de voeding voldoende. Soms ligt de oorzaak van je onverklaarbare buikklachten niet bij je darmen. Dan zijn er aanvullende testen die je meer kunnen vertellen over je gezondheid. Een voorbeeld hiervan is een ontlastingstest. Er wordt gekeken of je darmen voldoende bevolkt zijn met goede vrienden, je microbioom. Vaak zijn er veel slechteriken die de darmen bevolken en daar kun jij weer ziek van worden of je naar door voelen, denk aan de klachten hierboven beschreven.

Ook kan een EMB bloedtest (een Energetisch Morfologische Bloedtest) veel inzichten geven. Daar wordt naast een aantal darmparameters, zoals je darmbarrière en je darmflora, ook je vitaminen en mineralen status bekeken. Ook bekijkt deze test je stresssysteem, stress is voor je darmen ook geen goede vriend. Via deze test krijg je dus een totaalbeeld over hoe je gezondheid er op dat moment voor staat.

Herstel van buikklachten

Weten we de oorzaak van de klachten dan kunnen we gaan werken aan herstel. Door middel van een behandelplan wat op basis van jouw klachten gemaakt is gaan we aan de slag. Een persoonlijk plan, niet een vastgelegd protocol. Ieder mens is namelijk uniek en heeft daardoor ook behoefte aan een uniek behandelplan. Door de klachten goed in de gaten te houden kijken we samen of het behandelplan aanslaat of dat we nog moeten bijstellen.

Herken jij bovenstaande klachten? Je bent zeker niet de enige en ook zijn er dus nog genoeg mogelijkheden om van deze klachten af te komen!

Desirée van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair voedingsadviseur

Heb je naar aanleiding van het artikel over onverklaarbare buikklachten vragen, dan mag je gerust contact met mij opnemen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft orthomoleculair voedingsadvies, onder andere voor mensen met onverklaarbare buikklachten.