Cholesterol, een bouwsteen voor het lichaam?

Er zijn erg veel misverstanden over cholesterol. We worden bang gemaakt voor een te hoog cholesterol gehalte in ons bloed. Cholesterol is een lichaamseigen stof en is goed voor ons, hieronder leg ik je uit hoe het zit.

Wat is Cholesterol? 

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof. Cholesterol wordt met name in de lever aangemaakt voor onder andere:

  • De aanmaak van hormonen
  • De grondstof voor de aanmaak van vitamine D
  • Activeert de aanmaak van ontstekingsremmers
  • Herstelt beschadigde celwanden
  • In een onderdeel van de celwand voor uitwisseling van voeding- en afvalstoffen
  • Zorgt voor de aanmaak van galzouten.

Op transport door LDL en HDL

We hebben allemaal wel eens van LDL en HDL gehoord. Dit zijn de bootjes om cholesterol te vervoeren door het bloed. HDL is kleiner van formaat dan LDL.

LDL brengt cholesterol en ook andere voedingsstoffen naar de cellen en de vaatwanden. LDL kan zich hechten op de vaatwanden, want zo worden de stoffen die nodig zijn afgegeven. Teveel hechting is niet goed natuurlijk, dan wordt dat plaque en dat leidt weer tot aderverkalking. Daarom noemen we LDL slechte cholesterol. Eigenlijk een slechte benaming, want we kunnen niet zonder!

HDL is ook een bootje, maar zorgt ervoor dat een teveel aan cholesterol juist uit de cellen en vaatwanden wordt verwijderd. Het overtollige cholesterol wordt naar de lever vervoerd en wordt dan via de gal en vervolgens de darmen uitgescheiden. HDL noemen wij het gunstige cholesterol.

De verhouding is belangrijk!

Wanneer er relatief meer LDL dan HDL is dan wordt er dus teveel cholesterol aangevoerd en te weinig afgevoerd. Daardoor ontstaat dus meer risico op aderverkalking en dat geeft weer meer kans op hart- en vaatziekten. Hoe meer HDL hoe minder kans hierop.

Voeding oorzaak hoog cholesterolgehalte

Soms is een verhoogd cholesterolgehalte familiair, maar meestal ligt de oorzaak bij verkeerde voeding. We eten teveel omega 6 vetzuren en transvetten, dit zit tegenwoordig in bijna alle bewerkte voeding waarvan we teveel eten. Denk aan koekjes, pizza’s, hamburgers, chips, gebak, koffiecreamer, kant- en klaar maaltijden en ga zo maar door. En wat is familiair? Vaak hebben gezinnen en families hetzelfde voedingspatroon, dus ontstaan ook vaak dezelfde aandoeningen in zo’n familie.

70% van alle gezondheidsklachten ontstaan door verkeerde voeding!

Koolhydraten zorgen er ook voor dat het cholesterolgehalte kan stijgen. Koolhydraten zijn ook een onderdeel van cholesterol, maar ons lichaam kan alleen maar LDL maken uit koolhydraten. Door onze manier van eten krijgen we veel te veel geraffineerde koolhydraten binnen wat dus weer zorgt voor een verhoogd LDL. Geraffineerde koolhydraten zijn ontstaan door een bewerking, bijvoorbeeld verhitting, waardoor het geen natuurlijk product meer is en ons lichaam het niet meer herkent.

Bescherming

De vetten worden beschermt door antioxidanten, die voorkomen als het ware het ‘roesten’ van de vetten. Denk dan aan vitamine A, D, E en K. In natuurproducten zoals roomboter zitten deze beschermers altijd in. Roomboter zorgt dus niet voor een te hoog cholesterolgehalte.

Het geoxideerde cholesterol is dus eigenlijk het probleem, daar kan het lichaam niks mee.

Statines, stop ermee indien mogelijk

Veel mensen hebben te maken met een verhoogd cholesterolgehalte. Een arts zal dan snel statines voorschrijven om het cholesterol te laten dalen. Vaak moet het cholesterolgehalte zover dalen dat andere problemen zich weer aandienen. Kijk maar eens naar het rijtje waar cholesterol allemaal voor nodig is, en dan begrijp je waar de problemen zich in kunnen uiten.

Ook zorgen statines ervoor dat ons Q10 gehalte daalt. Q10 is nodig voor het vrijmaken van energie in onze hartspiercellen, de lever en de spieren. Een tekort levert kramp op. Je komt dus eigenlijk van de regen in de drup.

Eerst voeding, dan medicijnen

Om al deze problemen te voorkomen kun je dus veel beter je voedingspatroon aanpassen dan meteen naar de medicijnen te grijpen. Welke stoffen worden te weinig of te veel gegeten en welke processen moeten worden ondersteund? Goede voeding zorgt voor een goede werking van al je lichaamssystemen en kun je daarmee in de meeste gevallen voorkomen dat je medicijnen moet gaan gebruiken. In dit geval, voorkom je dus blokkades in je vaten.

Sterk Uden - Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut

Heb je vragen over voeding en voedingstrajecten naar aanleiding van dit artikel? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.