Je hooikoorts klachten verminderen met orthomoleculair voedingsadvies

Wist je dat een miljoen (!) Nederlanders last heeft van hooikoorts? Ben jij er één van? Waarschijnlijk kun je dan veel minder genieten van de lente, en ook in de zomer heb je dan nog vaak klachten. Ook al zit je de hele dag binnen, pollen weten hun weg toch wel te vinden naar jouw slijmvliezen. Om te voorkomen dat je het hele voorjaar rondloopt met een overactief immuunsysteem (want dat is wat er gebeurt als je last van hooikoorts hebt) geef ik je in dit blog uitleg over wat er gebeurt in je lichaam en hoe je één en ander kunt voorkomen. Met wat orthomoleculaire tips help ik je een eindje op weg naar een klachtenvrij voorjaar.

Kriebelogen, kriebelneus, een loopneus, niezen, jeuk, jeuk, jeuk, weinig energie… Genieten van de buitenlucht is een hele uitdaging als je last hebt van hooikoortsklachten. Je kunt je er behoorlijk ellendig van voelen. Helaas helpen de middeltjes uit de drogisterij maar tijdelijk en lossen niet het uiteindelijke probleem op. Hooikoorts levert in Nederland bijna een half miljoen ziektedagen op. Het goede nieuws? Je kan er wat aan doen! Door een totale kijk op gezondheid kan je op een natuurlijke manier het heft in eigen handen nemen. Zie je klacht als kans! Op korte termijn kun je met natuurlijke manieren je klachten verminderen, en op lange termijn de oorzaak van je klachten aan pakken.

Hooikoorts, wat is het?

Hooikoorts, ook wel allergische rinitis is een ongewenste ontstekingsreactie van je immuunsysteem. Je lichaam reageert “overdreven heftig” bij het inademen van pollen van grassen, planten of bomen. Omdat de pollen in het voorjaar en in de zomer overal in de lucht zweven, is er bijna geen ontkomen aan. De oorzaak is dat je een overactief immuunsysteem hebt als je hooikoorts hebt: het staat continue in de actie-stand. Op zich is het heel fijn dat je immuunsysteem binnendringers aanvalt, alleen… deze pollen zijn onschuldig. Daarbij komt dat de actie-stand van je immuunsysteem heel veel energie kost. Je lichaam reageert op pollen door histamine aan te maken. Histamine is een boodschapperstof die je bloedvaten verwijdt. Zo kunnen o.a. de witte bloedcellen de ontstekingsplek goed bereiken zodat genezing ingezet kan worden. Als reactie gaan de slijmvliezen zwellen en ze gaan meer slijm produceren. Zo ontstaan je klachten. Hoe kan het nu dat jij hooikoorts hebt en je buurman niet?

De drie belangrijkste oorzaken van hooikoorts op een rij

1. Je slijmvliesbarrière systeem functioneert niet goed genoeg

Onze lichaamsbarrières, ook wel slijmvliesbarrières genoemd, (huid, longen, darmen, genitaliën) vormen de eerste beschermingslaag van ons immuunsysteem. Als je slijmvliezen goed genoeg functioneren, houden ze zonder moeite de pollen buiten je lichaam, maar dat geldt ook voor andere indringers zoals bacteriën en virussen. Als je last hebt van hooikoorts, komen de pollen door deze eerste defensielinie heen. Dat wil zeggen dat je slijmvliesbarrière niet goed functioneert. Het is overigens niet makkelijk om je slijmvliezen tegenwoordig optimaal te houden. Verkeerde voeding, chronische stress, antibiotica en bepaalde medicijnen kunnen de werking van onze lichaamsbarrières allemaal nadelig beïnvloeden.

2. Chronische stress

Ons lichaam heeft heel veel voedingstoffen nodig als we chronische stress ervaren. Kortdurende stress is niet erg, dan herstelt het lichaam weer snel. Om ervoor te zorgen dat deze stoffen snel genoeg ter plaatse zijn, geven de hersenen de darmwand opdracht om een beetje open te gaan staan. Duurt dit maar even, in het geval van acute stress, dan is dit niet erg. In een chronische situatie houdt dit voor lange tijd aan. Zo kunnen er makkelijker binnendringers je lichaam binnen komen. Niet zo handig want je immuunsysteem is continue geactiveerd en dit kost je heel veel energie.

3. Histamine overbelasting

Bij hooikoorts maakt je lichaam het stofje histamine aan. Wist je dat histamine ook aanwezig is in een groot deel van onze voeding? Zo kun je het dubbelop in je systeem krijgen, en een overbelasting krijgen van histamine. Sommige mensen zijn niet of minder in staat een enzym aan te maken om de histamine af te breken. Of je hiermee belast bent kun je meten met aanvullende laboratoriumdiagnostiek. Nu je meer inzicht hebt in de onderliggende oorzaken van je hooikoortsklachten vind je hieronder 4 concrete oplossingsstrategieën.

Hoe kun je je hooikoorts klachten verminderen?

1. Algemene acties

Er een aantal algemene helpende acties die je kan doen: bekijk het pollennieuws, gebruik een zonnebril, douche alle pollen voordat je gaat slapen goed van je lichaam af, en droog je beddengoed niet aan de buitenlucht. Wees je ook bewust dat het veel zou kunnen helpen als je je totale (voedings-) intoleranties / allergieën pool zou verminderen. Vaak weet je zelf wel op welke voedingsmiddelen je reageert, maar ook hier zou je weer aanvullend laboratoriumonderzoek kunnen laten doen.

2. Ondersteun je immuunsysteem met voeding en suppletie.

Verminder de histamine productie door:

  • Hoeveelheid vitamine C in je voeding te vergroten, dat wil zeggen dat de consumptie van groenten en fruit omhoog moet. Vitamine C is een antioxidant en remt ook de productie van histamine. Je kan vitamine C ook als supplement bijslikken. Laat je goed informeren over voeding, daar kun je al heel veel klachten mee verminderen.
  • Verminderen van voedingsmiddelen waar je door kruisallergie misschien gevoelig voor bent. Dit komt omdat de eiwitten in pollen soms sterk lijken op eiwitten die in bepaalde voeding zitten. Je kent het vast wel als je reageert een appel, doe je dat vast ook op wortel.
  • Verminder je histamine hoeveelheid in je voeding door vooral voor verse producten te kiezen, liefst biologisch en onbespoten.
  • Gebruik extra kruiden die histamine remmen. Een voorbeeld van een histamine remmend kruid is scutellaria baicalensis. Je kan scutellaria suppleren. Kies voor kwalitatieve producten en laat je adviseren door een orthomoleculair therapeut.
  • Zorg voor een goede vetzuurbalans.

Omega 3 vetzuren remmen je ontstekingsreactie. Verlaag je Omega 6 inname en verhoog je omega 3 (EPA, DHA inname). Je kan omega 3 vetzuren ook suppleren. Ook hier geldt weer, kies voor een kwalitatief goed product, en laat je adviseren door een orthomoleculair therapeut. Of je vetzurenbalans goed is, is met een simpele vingerprik te bepalen, de zogenaamde vetzuren test.

3. Verbeter je lichaamsbarrières en je darmen.

Weerstand en gezondheid begint in je darmen. De basis van je darmen begint bij wat je eet. Wees extra lief voor je slijmvliezen als je last hebt van hooikoorts. Bepaalde voeding breekt de slijmvliezen versneld af. Een voorbeeld hiervan zijn gluten wat het stofje gliadine bevat. Maar ook de koemelkproducten kan je beter even laten staan. Daarnaast kun je tijdelijk je darmen een handje helpen door probiotica te suppleren en slijmvlies opbouwende stoffen te gebruiken. Vaak is dit echter onvoldoende, darmherstel vraagt om een persoonlijk plan, onderbouwd door orthomoleculair advies met eventueel laboratoriumonderzoek.

4. Chronische stress verminderen

Een uitdaging voor ons allemaal. En helaas vaak geen quick fix. Er liggen namelijk verschillende (mentale) oorzaken aan de basis van het ervaren van stress. Belangrijk is in ieder geval:

  • je slaap te optimaliseren
  • te weten wat jou ontspant en hier voldoende tijd voor vrijmaken
  • weten dat je extra hulp kan inschakelen als je dat nodig hebt.

Met deze tips ben je al een heel eind op weg naar een hooikoortsseizoen met veel minder (heftige) klachten, maar begin op tijd. Dan kun jij weer genieten van al het leuks dat het voorjaar je te bieden heeft.

Win voordat je begint aan veranderen van voeding, en daarnaast supplementen, orthomoleculair voedingsadvies in bij een therapeut met ervaring in de complementaire behandeling van hooikoortsklachten.

Welke aanpak werkt voor jou?

Zorg er voor dat je advies gaat inwinnen bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut omdat die kijkt naar het totale plaatje. Word je bewust van je voedingspatroon en je voeding. Een orthomoleculair therapeut kijkt naar JOU, naar jou unieke zelf.

Er is geen standaard advies!

Het advies is aangepast aan jouw eigen unieke situatie, in dit geval hooikoortsklachten. Er wordt ingezoomd op jouw problemen en het gehele plaatje wordt meegenomen. Ben je benieuwd wat gezonde voeding is, wat de juiste manier van beweging is, hoe je je slaap weer op orde krijgt, wat je voor stressreductie kunt doen, en wat je het beste als basissuppletie kunt gebruiken?

Vaak geeft een kleine aanpassing al veel resultaat. Neem dan eens contact op met mij, door de juiste begeleiding word jij weer Sterk met je Energie!

Bronnen:
Stichting OrthoKennis en Hollistik

Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur

Heb je naar aanleiding van het artikel over hooikoortsklachten vragen, dan mag je mij even bellen of een mailtje sturen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden.