De verborgen connectie tussen je darmen en je schildklier

Wist je dat jouw darmen een flinke vinger in de pap hebben als het gaat om de werking van je schildklier? Veel mensen denken bij een trage schildklier (hypothyreoïdie) vooral aan hormonen, vermoeidheid, koukleumen of aankomen zonder duidelijke reden. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat die schildklier niet alleen afhankelijk is van de hersenen of je voeding. Ook je darmen spelen een belangrijke rol.

Waarom zijn de darmen zo belangrijk?

Je darmen doen natuurlijk meer dan alleen voeding verteren. Ze vormen een soort controlecentrum voor je immuunsysteem en voor de aanmaak en omzetting van belangrijke stoffen, waaronder schildklierhormonen. Hier zijn een paar manieren waarop de darmen je schildklier beïnvloeden:

1. Omzetting van T4 naar T3

Je schildklier maakt vooral het inactieve hormoon T4 aan. Maar het is T3 dat écht actief is en zorgt voor energie, een goede stofwisseling, warm gevoel en mentale helderheid. Ongeveer 20% van de omzetting van T4 naar T3 gebeurt in de darmen. Als jouw darmflora uit balans is – bijvoorbeeld door een lekkende darm, overgroei van verkeerde bacteriën of een infectie – dan kan die omzetting flink verstoord raken. Zie ook de blog over schildklierwaarden.

2. Opname van nutriënten

Je schildklier heeft bepaalde vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen werken, zoals jodium, selenium, zink, ijzer, vitamine A, D en B12. Als je darmwand niet gezond is, of je vertering niet optimaal, dan neem je deze stoffen minder goed op. En zonder bouwstoffen geen hormonen!

3. Auto-immuniteit en darmgezondheid

De meest voorkomende oorzaak van een trage schildklier in Nederland is een auto-immuunziekte, namelijk Hashimoto. Daarbij valt je eigen immuunsysteem de schildklier aan. En je raadt het al: een groot deel van dat immuunsysteem huist in je darmen. Bij een verstoorde darmbarrière (‘leaky gut’) kunnen er stoffen in je bloed komen die daar niet thuishoren, waardoor het immuunsysteem overprikkeld raakt en makkelijker lichaamseigen weefsel gaat aanvallen.

Wat kun je doen? Orthomoleculaire tips

Gelukkig kun je via orthomoleculaire voeding en suppletie veel doen om je darmen te ondersteunen en daarmee ook je schildklier:

  • Eet darmvriendelijk: Denk aan vezelrijke voeding zoals gekookte groenten, gefermenteerde producten (zoals zuurkool, mits je het verdraagt), en lang gekookte bottenbouillon.

  • Vermijd triggers: Zoals gluten, zuivel, soja, suiker en bewerkte voeding. Deze kunnen de darmwand irriteren en ontstekingen aanwakkeren.

  • Zorg voor een goede spijsvertering: Een beetje citroensap in lauw/warm water voor de maaltijd, voldoende rust tijdens het eten en eventueel spijsverteringsenzymen kunnen helpen.

  • Vul tekorten aan: Denk aan selenium, zink, vitamine D en ijzer, uiteraard altijd op basis van bloedonderzoek. Noioit zomaar ijzer gaan innemen. Als je een ontsteking in je darmen hebt of een overgroei aan een bepaalde bacterie dan moet je echt geen ijzer nemen.

  • Laat je darmen testen: Met een ontlastingsonderzoek kun je precies zien hoe het ervoor staat met je darmflora, vertering en darmwand.

Orthomoleculaire therapie bij trage schildklier

Heb je last van een trage schildklier en herken je klachten zoals vermoeidheid, het snel koud hebben, neerslachtigheid, haaruitval of een trage stoelgang? Dan is het belangrijk om niet alleen naar je hormonen te kijken. Ook je darmen verdienen aandacht.Vaak is dat het ontbrekende puzzelstukje waar je lichaam al lang op wacht.

Orthomoleculaire therapie kijk verder dan alleen hormonen

Orthomoleculaire therapie kijkt altijd naar het geheel. Dus niet alleen naar je hormonen, maar ook naar je spijsvertering, voeding, stress, slaap en leefstijl. Alles werkt samen. En hoe mooi is het dat jij, door de juiste voeding en suppletie, je lijf weer in balans kunt brengen?

Op zoek naar een specialist in orthomoleculair advies?

Heb je vragen over jouw schildklier of darmgezondheid? Stuur me gerust een berichtje. Samen zoeken we uit waar jouw klachten vandaan komen.

Sterk Uden - Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut

Heb je vragen over de betreffende trajecten? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.