Hoe kom je erachter of je de ziekte van Lyme hebt?

De ziekte van Lyme is een mysterieuze en vaak verkeerd begrepen aandoening die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Overgebracht door de beet van een besmette teek, kan deze ziekte een breed scala aan symptomen veroorzaken. Wat Lyme zo intrigerend en complex maakt, is dat het vaak de ‘grote nabootser’ wordt genoemd. Het kan symptomen veroorzaken die lijken op die van vele andere ernstige aandoeningen. Dit maakt het lastiger om te achterhalen of je wel of niet de ziekte van Lyme hebt. In dit artikel geef ik je meer inzicht om te achterhalen of je de ziekte Lyme hebt en hoe ik je kan helpen met het herstellen van Lyme.

Dit zijn de symptomen van Lyme

Lyme kan letterlijk elk systeem in het lichaam beïnvloeden en daardoor een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Huiduitslag (zoals de kenmerkende ‘bull’s-eye’ uitslag, maar dit is niet altijd aanwezig)
  • Neurologische problemen zoals geheugenverlies, hersenmist, en zenuwpijn
  • Hartklachten zoals hartkloppingen en duizeligheid

Verkeerde diagnose door symptomen die lijken op ziekte van Lyme

Het probleem met Lyme is dat de symptomen zo variabel en algemeen zijn dat het gemakkelijk verward kan worden met andere aandoeningen. Hier zijn enkele voorbeelden van ziektes en aandoeningen die Lyme kan nabootsen:

  1. Multiple Sclerose (MS)
    • Neurologische symptomen zoals tintelingen, gevoelloosheid, en coördinatieproblemen kunnen lijken op MS.
  2. Reumatoïde Artritis
    • De gewrichtspijnen en zwellingen veroorzaakt door Lyme kunnen worden aangezien voor reumatoïde artritis.
  3. Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)
    • De intense vermoeidheid en uitputting bij Lyme lijken sterk op CVS.
  4. Fibromyalgie
    • Wijdverspreide spierpijn en gevoeligheid die bij Lyme voorkomen, lijken op fibromyalgie.
  5. Depressie en Angststoornissen
    • Neurologische symptomen en chronische pijn kunnen leiden tot depressie en angst, wat soms ten onrechte als een primaire psychiatrische stoornis wordt gezien.

Diagnostiek en behandeling

Het diagnosticeren van Lyme kan een uitdaging zijn, juist omdat het zoveel andere aandoeningen nabootst. Bloedtesten zoals de ELISA en Western Blot zijn gebruikelijk, maar niet altijd betrouwbaar in vroege stadia van de ziekte. Daarom is het belangrijk om een uitgebreide medische geschiedenis te nemen en te letten op mogelijke blootstelling aan tekenbeten. Neem contact op met je huisarts wanneer je last hebt van de eerder genoemde symptomen.

Orthomoleculaire behandeling bij ziekte van Lyme

Als orthomoleculair therapeut geloof ik sterk in een integratieve benadering voor de behandeling van Lyme. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar antibiotische therapie, maar ook naar voeding en suppletie om het immuunsysteem te versterken en de algehele gezondheid te verbeteren. In een persoonlijk lymehersteltraject gaan we aan de slag om je systeem weer sterk te maken.

Voeding tijdens herstel van ziekte van Lyme

Een voedzaam dieet rijk aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen kan helpen om het lichaam te ondersteunen tijdens de behandeling van Lyme. Denk aan:

  • Omega-3 vetzuren uit vis en lijnzaad
  • Antioxidanten uit kleurrijke groenten en fruit
  • Probiotica om de darmgezondheid te ondersteunen, vooral als antibiotica worden gebruikt
Suppletie

Aanvullende suppletie is raadzaam om het immuunsysteem te ondersteunen, pijn te verlichten, de ontgiftende organen te ondersteunen en het systeem te versterken.

Persoonlijke behandeling bij ziekte van Lyme

Elke persoon met Lyme is anders en de behandeling moet worden aangepast aan de individuele behoeften. Daarom maak ik gebruik van ontlastingstesten en bloedtesten om een op maat gemaakt behandelplan te ontwikkelen.

Geef je lichaam weer energie tijdens herstel van Lyme ziekte

De ziekte van Lyme is een complexe en vaak verkeerd begrepen aandoening die kan nabootsen dat het iets heel anders is. Door een grondige diagnostische aanpak en een holistische behandelingsmethode, kunnen we effectief omgaan met deze ‘grote nabootser’. Als je vermoedt dat je Lyme hebt, of als je al een diagnose hebt en op zoek bent naar aanvullende behandelingsopties, overweeg dan een consult met een orthomoleculair therapeut om een op maat gemaakt plan te ontwikkelen dat jouw gezondheid ondersteunt. Neem gerust vrijblijvend contact met me op als je hier meer over wilt weten.

Sterk Uden - Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut

Heb je vragen over de betreffende trajecten? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.