Voedingsintolerantie als gevolg van ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme en voedingsintolerantie zijn twee gezondheidsproblemen die steeds meer aandacht krijgen. Hoewel ze op het eerste gezicht niet direct gerelateerd lijken, kunnen ze elkaar significant beïnvloeden. Vooral voor mensen die al worstelen met chronische klachten, kan het begrijpen van deze interactie bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn. In dit artikel geef ik je graag meer inzicht. Wil je meer weten over de relatie tussen voeding en de ziekte van Lyme? Neem dan contact met me op. Als orthomoleculair therapeut kan ik je hierbij helpen tijdens het herstel ziekte van Lyme.

Wat is de ziekte van Lyme precies

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie *Borrelia burgdorferi*, die wordt overgedragen door tekenbeten. Het kan leiden tot een breed scala aan symptomen, zoals vermoeidheid, gewrichtspijn, en neurologische problemen. Een van de minder bekende maar belangrijke aspecten van Lyme is de impact op het immuunsysteem.

Lyme heeft grote impact op je immuunsysteem

Bij een Lyme-infectie wordt het immuunsysteem geactiveerd om de indringer te bestrijden. Dit leidt tot de productie van antistoffen tegen de bacterie. In sommige gevallen kan het immuunsysteem echter overactief worden, wat resulteert in een auto-immuunreactie waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Dit kan chronische ontstekingen en een verslechterde immuunrespons veroorzaken.

Kans op voedingsintolerantie wordt vergroot door Lyme

Voedingsintolerantie ontstaat wanneer het lichaam bepaalde voedingsmiddelen niet goed kan verteren of verwerken, wat leidt tot verschillende klachten zoals buikpijn, diarree, en vermoeidheid. Dit is dus niet hetzelfde als een voedingsallergie. Bij mensen met Lyme is het immuunsysteem vaak al overbelast, wat de kans op het ontwikkelen van voedingsintoleranties vergroot.

Waarom gebeurt dit?

1. Verstoorde darmflora: De ziekte van Lyme en de bijbehorende antibiotica behandelingen kunnen de balans van goede en slechte bacteriën in de darm verstoren. Dit kan leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, ook wel bekend als “leaky gut”. Hierdoor kunnen onverteerde voedseldeeltjes in de bloedbaan terechtkomen, wat een immuunreactie uitlokt. Hetzelfde gebeurt bij een voedingsintolerantie: de darmwand wordt constant geprikkeld en kan zo hyperpermeabel worden (= leaky gut) waardoor veel klachten ontstaan.

2. Chronische ontsteking: Lyme veroorzaakt vaak chronische ontstekingen, die ook de darmen kunnen aantasten. Een ontstoken darmwand kan voedingsstoffen minder goed opnemen en kan overgevoelig worden voor bepaalde voedingsmiddelen. Bij een voedingsintolerantie blijft de darmwand geprikkeld waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

3. Verzwakt immuunsysteem: Een immuunsysteem dat constant vecht tegen een Lyme-infectie of voedingsintolerantie, kan minder effectief omgaan met voedingsmiddelen die normaal gesproken geen probleem zouden zijn. Dit kan leiden tot heftige reacties.

Vermoeidheid en darmklachten door voedingsintolerantie

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen van zowel Lyme als voedingsintoleranties. Wanneer het lichaam continu bezig is met het bestrijden van infecties en het verwerken van intoleranties, kost dit veel energie. Bovendien kunnen darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, pijn, en diarree de opname van essentiële voedingsstoffen verstoren, wat leidt tot voedingsdeficiënties en verdere vermoeidheid.

Orthomoleculaire voeding als behandeling bij voedingsintolerantie door Lyme

Het aanpakken van zowel Lyme als voedingsintoleranties kan complex zijn, maar orthomoleculaire voeding biedt veelbelovende oplossingen. Deze benadering richt zich op het optimaliseren van de inname van voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Hier zijn enkele tips:
1. Antioxidanten en Ontstekingsremmende Voeding: Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, zoals bessen, groene bladgroenten, en vette vis. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen.

2. Probiotica en Prebiotica: Zorg voor een gezonde darmflora door het nemen van probiotica (zoals yoghurt en gefermenteerde voedingsmiddelen) en prebiotica (vezelrijke voeding zoals bananen en knoflook).

3. Eliminatiedieet: Identificeer en elimineer voedingsmiddelen die intoleranties veroorzaken. Dit kan helpen om de darmgezondheid te verbeteren en het immuunsysteem te ontlasten. Door middel van een bloedtest kan makkelijk bepaald worden waar je intolerant voor bent.

4. Suppletie: Overweeg suppletie met vitamines en mineralen die vaak tekortschieten bij mensen met Lyme en voedingsintoleranties, zoals vitamine D, B-complex vitamines, en magnesium. Zorg dat je je altijd goed laat adviseren door een deskundige.

5. Door middel van een Lymeherstel traject kan lyme via verschillende wegen aangepakt worden. Het opsporen van een voedingsintolerantie is daar één van om ervoor te zorgen dat er rust in het systeem komt en het lichaam zich beter kan richten op het herstel van de Lyme.

Vraag een orthomoleculaire voedingsadvies aan en versterk je weerstand

De interactie tussen Lyme en voedingsintolerantie kan complex en uitdagend zijn, maar met de juiste benadering is het mogelijk om de symptomen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Orthomoleculaire voeding en diagnostiek, gericht op het ondersteunen van het immuunsysteem en het optimaliseren van de darmgezondheid, kan een krachtig hulpmiddel zijn in deze strijd. Raadpleeg altijd een orthomoleculair therapeut of een andere gezondheidsprofessional om een persoonlijk plan op te stellen dat aansluit bij jouw specifieke behoeften. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag.

Sterk Uden - Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut / lymehersteltherapeut

Heb je vragen over de betreffende trajecten? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.