Hoe voorkom ik te weinig beweging bij thuiswerken?

De meesten onder ons zijn weer aan het thuiswerken. Nu er een tweede Coronagolf is moeten we, tenzij het echt niet anders kan, weer zoveel mogelijk thuis werken. Maar wat is het effect van dat thuiswerken op onze leefstijl? En hoe kan je ervoor zorgen dat je voldoende fit blijft?

Minder beweging

We bewegen minder nu we weer thuiswerken. De verminderde beweging, bijvoorbeeld door minder woon-werk verkeer of minder activiteiten buiten de deur worden niet door iets anders gecompenseerd. In de eerste golf was iedereen lekker buiten bezig, maar nu is dat echt anders. Er is nu een duidelijke afname van beweging te zien.

Hoe kan dit?

Vooral omdat het woon-werkverkeer is weggevallen bewegen mensen minder. Jammer genoeg wordt het fietsritje naar werk niet op een andere manier ingevuld. Ook kunnen we allemaal minder uitjes ondernemen, en daardoor bewegen we ook minder.

Beweging en de weerstand

Actief zijn en voldoende bewegen is goed voor de weerstand en het immuunsysteem. Iets wat we juist in deze tijd zo optimaal willen hebben. Zorg ervoor dat je weer in beweging komt, hoe langer je er mee wacht hoe lastiger het is. Probeer in ieder geval minimaal 30 minuten per dag actief bezig te zijn, zodat je hartslag lekker omhoog gaat.

5 tips om meer in beweging te komen

1. Kies tenminste één beweegmoment dat goed bij je past en neem het op in je planning. Bijvoorbeeld meteen bewegen na het opstaan, of in beweging komen tijdens de lunchpauze of na het avondeten. (en beter: vóór de lunch of het avondeten)

2. Kom van je stoel tijdens je werk. Ga lopend bellen, sta regelmatig op wat drinken te pakken of een keer extra te trap op en af te lopen. Tussendoor 10 squat’s zet je bloedsomloop ook lekker aan.

3. Haal beweging uit het huishouden. Stofzuigen, ramen lappen of de was ophangen. Stuk voor stuk beweegmomenten. En als je boodschappen gaat doen, pak dan zoveel mogelijk de fiets of ga te voet. En er ligt weer blad genoeg in je tuin om op te ruimen.

4. Heb je normaal gesproken reistijd? Gebruik die extra tijd dan om in beweging te komen. Ga bijvoorbeeld wat oefeningen doen, fietsen of wandelen.

5. Heb je nog fitnessapparatuur of materialen thuis staan? Haal die maar weer uit het stof en ga lekker aan de slag. Op internet zijn legio oefeningen te vinden, ook zonder ingewikkelde apparaten en benodigdheden.

Desirée van Cuijk

Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur

Heb je naar aanleiding van het artikel over beweging tijdens thuiswerken vragen, dan mag je ook mij even bellen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft Orthomoleculair voedingsadvies.

Advies op maat nodig over jouw voeding?

Voeding is de basis van onze gezondheid. Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen en hoe we samen jouw gezondheid kunnen optimaliseren? Neem dan gerust contact met mij op, mail desiree@sterkuden.nl of bel 06-48260086.