Rode klaver, veel gebruikt bij overgangsklachten

Orthomoleculair voedingsadvies als oplossing voor allergieën

Een allergie is een overdreven reactie van het lichaam

Ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking heeft last van allergische klachten. Een allergie is een overdreven reactie van het lichaam voor stoffen, de zogenaamde allergenen. Een allergische reactie op de luchtwegen leidt vaak tot niezen, een loopneus of kortademigheid, maar ook tranende ogen, hoesten, jeuk of roodheid komen heel vaak voor. In Nederland behoren allergische ziekten tot een van de meest voorkomende chronische aandoeningen.

De onderliggende oorzaak van een allergie is het niet goed functioneren van het immuunsysteem. Omdat het immuunsysteem niet goed werkt, of juist te goed, krijg je een reactie op stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Als het immuunsysteem in balans is, verlopen de afweerprocessen op de juiste manier, is dit niet zo dan gaat het lichaam abnormaal reageren.

Allergenen veroorzaken allergieën

Een allergeen is een stof die een allergische reactie veroorzaakt. Bekende allergenen zijn stuifmeel van bomen en grassen, huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren. Bij de een doen ze niets en bij de ander zorgen ze voor een heftige reactie. Deze reactie kan veroorzaakt worden door een allergeen aan te raken, te inhaleren of te consumeren.

Histamine veroorzaakt symptomen

Hormonen zijn boodschappenbrengers. Histamine is een van de hormonen in je lichaam. Dit hormoon komt vooral voor in de organen en lichaamsdelen die in contact staan met de buitenwereld. Denk aan de huid, maag, darmen en longen, maar ook vooral in de slijmvliezen. Histamine speelt een rol in de verdediging tegen de ongewenste stoffen. Als er allergenen het lichaam binnenkomen, signaleert het immuunsysteem dat en maakt histamine aan. Je bloedvaten zetten uit en het weefsel wordt dikker. Zo ontstaan dus de typische klachten en kenmerken van een allergie. Je krijgt een loopneus, wordt benauwd, kunt last krijgen van maag- of darmproblemen en krijgt tranende ogen.

De invloed van je darmen op allergieën

De slijmvliezen, ook wel de lichaamsbarrières genoemd zijn dus heel belangrijk in het voorkomen en genezen van allergieën. Met name de darmbarrières zijn erg belangrijk, 80% van ons immuunsysteem ligt in de darmen! Zijn die hersteld en rustig, dan zijn de andere lichaamsbarrières ook rustig. Met andere woorden: een goede balans en werking van je darmen kunnen je allergische klachten verminderen.

Een aantal zaken zijn van belang voor gezonde darmen:

  • Verminderen van chronische stress: je darmen hebben veel te lijden door chronische stress.
  • Anti-nutriënten verminderen: Anti-nutriënten vind je in voedingsmiddelen zoals brood, pasta, zuivel en peulvruchten.
  • De darmen optimaliseren: onder andere je darmflora verbeteren en de darmwand repareren.
  • En het immuunsysteem herstellen: zo min mogelijk omega 6 rijke voeding, en voldoende vitamine C.

Daarnaast zijn er ook nog testen mogelijk om te kijken waar er eventueel een specifieke allergie voor is, met name voor voedingsmiddelen. Ook kan bijvoorbeeld een EMB-bloedtest uitwijzen of er darmbarriére-stoornissen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je heftiger reageert op allergenen.

Advies van een orthomoleculair therapeut bij een allergie

Zoals je hebt kunnen lezen is een allergie een complexe aandoening die vele oorzaken kan hebben. De onderliggende oorzaken zijn niet zomaar weg te nemen met een antihistaminica uit de drogisterij. En het behandelen met medicatie belast ons lichaam alleen maar extra. Door ons Westers voedingspatroon en onze omgeving ontstaan veel allergieën en intoleranties. Vooral disbalans in de darmen kunnen zorgen voor extra heftige reacties op allergenen. Gelukkig kunnen veel voedingsstoffen zorgen voor reparatie en is verbetering mogelijk. Een orthomoleculair voedingstherapeut kijkt naar jouw persoonlijke situatie en brengt deze in kaart. Samen met een therapeut ga je aan de slag met bepaalde voedingsadviezen en houden we nauwlettend in de gaten of er verbetering optreedt. Zo kan je met gezonde voeding jouw allergische klachten verminderen.

Sterk Uden Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, Orthomoleculair therapeut

Heb je naar aanleiding van het artikel over allergieën vragen, dan mag je ook mij even bellen. Of ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Neem dan contact op voor het maken van een eerste afspraak. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft orthomoleculair advies.