Voeding geeft grip op (maag-darm) ontstekingen
Afweersysteem
Ons afweersysteem is een fantastisch beschermingsmechanisme. Het beschermt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Ons afweersysteem is erg complex en het bestaat uit allerlei onderdelen. Het is de bedoeling dat al die onderdelen goed met elkaar samenwerken, 24 uur per dag, onopvallend en op heel erg veel verschillende manieren. Als er iets niet goed gaat merk je dat in de praktijk en zeg je ‘mijn immuunsysteem werkt niet goed’. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen?
Specifieke en niet-specifieke afweer
Bacteriën, schimmels of virussen zijn er altijd en overal, we ademen er duizenden in, ze zitten ook in ons voedsel waarmee ze naar binnen komen. De eerste afweer om deze ziekteverwekkers tegen te houden vormt je huid, en je slijmvliezen in de mond, longen, neus en darmen. Ook bijvoorbeeld maagzuur speelt een belangrijke rol in de afweer.
Als er zo’n ziekteverwekker toch door de eerste barriërre is heen gekomen, stuit deze op een leger verschillende witte bloedcellen. Deze produceren signaalstoffen (cytokines, onthoudt dit woord!) die andere onderdelen van het immuunsysteem aanzetten. Cytokines zijn stoffen die een rol spelen in de communicatie tussen cellen. Ook is dit leger hongerig, want het eet de ongewenste indringers op en maakt er hapklare brokjes van. Deze hapklare brokjes zetten weer een andere witte bloedcel aan, en deze witte bloedcel kan indringers herkennen en weet ook dat het een niet lichaamseigen stof is. Ook onthouden deze cellen welke indringers er al eerder zijn geweest en kunnen dus weer snel ingezet worden bij een nieuwe besmetting.
Een op hol geslagen immuunsysteem
Maar niet alleen bij je afweer speelt het immuunsysteem een belangrijke rol, ook bij verschillende chronische ziekten spelen de cytokines (de signaalstoffen) en witte bloedcellen een grote rol. Als je immuunsysteem op hol slaat gaat het fouten maken en ontstaan er chronische ziektes. Dat komt omdat er spontane ontstekingsreacties ontstaan zonder dat er een ziekteverwekker aanwezig is. Dit noemen ze een auto-immuunziekte.
Laaggradige ontstekingen
Zo’n spontane ontstekingsreactie noemen ze ook wel een laaggradige ontsteking. Dit zijn kleine bosbrandjes die een vlammenzee worden. Een bosbrandje is niet erg, want in een gezond lichaam kan dit zo geblust worden. Cytokines komen ook vrij bij voedselallergieën en chronische stress. Normaal heeft een ontsteking ergens nut voor, met zwelling, warmte, roodheid en pijn wordt de genezing ingezet. Een laaggradige ontsteking mist deze eigenschappen en het heeft geen functie.
Laaggradige ontstekingen spelen een onder andere een rol bij diabetes type II, Alzheimer, hart- en vaatziekten, MS, Parkinson, fibromyalgie, ziekte van Crohn en reuma. De balans tussen cytokines is verstoord, normaal is er een balans tussen ontstekingsbevorderende- en cytokines die ontstekingen tegengaan.
Een goed darmmilieu voorkomt ontstekingen
Het is van groot belang dat er in je darmen voldoende goede bacteriën wonen. Ook is het belangrijk dat je slijmvliezen intact zijn, weet je nog, de eerste barriere. Nuttige bacteriën voorkomen de hechting van ziekteverwekkende bacteriën. Pro en prebiotica kunnen hierbij helpen. Probiotica helpen het bacteriële evenwicht in de darm te verbeteren, en deze ‘dierentuin’ moet ook weer goed te eten krijgen d.m.v. prebiotica. En natuurlijk speelt voeding hier een grote rol in.
Traject maag en darmen
Wil je inzicht in de gezondheid van je darmen? Dat kan!
Er zijn ontlastingstesten die onderzoeken hoe je darmflora is, of je ontstekingen hebt, of er parasieten zitten. Specifieke testen voor voedselintoleranties of allergieën, of je spijsvertering optimaal werkt en een ‘lekkende darm’ opsporen. Ik help je daar graag bij. In een traject – maag en darmklachten leer je de juiste keuzes maken in je voeding, wat is ontstekingsbevorderende voeding en wat is ontstekingsremmende voeding, wat is optimale voeding voor jou? Meestal is er ook suppletie nodig om je darmen weer op orde te brengen zodat ze weer goed functioneren en om bijvoorbeeld een ontsteking op te lossen.
Ik laat je niet los na de test en het advies. Samen gaan we op zoek naar de juiste manier dat jij je weer optimaal gaat voelen in een traject van een half jaar. Jouw gezondheid begint in jouw darmen!
Deel het artikel
Desirée van Cuijk, orthomoleculair adviseur / darmtherapeut
Heb je vragen over de betreffende trajecten? Stuur me een berichtje via het contactformulier, maar je mag me ook gewoon bellen.