Hoe kom ik van het post-COVID syndroom af?

We horen het de laatste tijd steeds vaker: ex-COVID patiënten houden vaak lang last van restklachten. Dit wordt wel het post-COVID syndroom of long-COVID genoemd. Denk jij dat jij hier ook last van hebt? Er is nog veel onduidelijkheid over hoe dit kan ontstaan en waarom de ene persoon wel lang last heeft van de restklachten en de ander niet. Gelukkig weten we inmiddels wel dat het kan helpen om je lichaam te versterken en je immuunsysteem weer goed te laten werken. Hoe pak je dit aan? Dat leg ik in dit blog verder uit.

Wat is het post-COVID syndroom?

Bij het post-COVID syndroom blijven mensen na een corona besmetting nog een tijd lang last houden van restklachten, door een ontregeld autonoom zenuwstelsel. Voor zover we nu weten zijn mensen met dit syndroom gemiddeld 48 jaar en ervaarden zij milde klachten tijdens hun COVID besmetting. Ruim 55% van deze long-covid patiënten blijft met zes of meer klachten zitten. Na drie maanden heeft zelfs 91% meer dan één klacht. Daarvan had 61% geen onderliggende ziekte of gezondheidsrisico’s.

Wat zijn de symptomen van post-COVID syndroom?

Welke klachten hebben mensen die te maken hebben met het post-COVID syndroom? Wat veroorzaakt deze wereldwijde pandemie aan restklachten? Veelgehoorde klachten zijn onder andere:

 • Vermoeidheid
 • Kortademig
 • Drukkend gevoel op de borst
 • Problemen met slaap
 • Problemen met concentratie
 • Psychische problemen
 • Spierpijn

Maar er is meer. Er is veel reuk- en smaakverlies, en dat kan wel tot 2 jaar duren. Ervaar je dit? Dan is het belangrijk om aan reuktraining te doen. Bijvoorbeeld door aan wierrook ruiken of aan azijn. Maar ook sambal in het eten of flink wat knoflook traint de smaak en reuk.

Restklachten verhelpen met Omega 3

Omega 3 is een hele belangrijke speler in dit ziektebeeld. Omega 3 is de brandblusser van het lichaam. Is er ergens een ontsteking? Dan wordt er via een ingewikkeld systeem een seintje gegeven dat de ontsteking ‘uit’ mag. Gebeurt dit niet dan blijft zo’n ontsteking sluimeren, en zo ontstaat een langdradige ontsteking. De cytokinenstorm, cytokinen gaan naar een ontsteking toe, waar het zo vaak over gaat wordt ook door Omega 3 in de ban gedaan. Wij krijgen door onze voeding helaas veel te weinig Omega 3 binnen. Veel mensen gebruiken lijnzaadolie om Omega 3 aan te vullen maar helaas is dit niet de juiste vorm. Een vetzurentest kan je inzicht verschaffen in de Omega 3 status in je lichaam, en is dus zeker nuttig voor mensen met post-COVID klachten, om in kaart te brengen.

Interventies bij post-COVID klachten

Onderstaande aandachtspunten zijn cruciaal om post-COVID klachten te verhelpen:

 • Gezonde voeding
 • Beweging
 • Goede nachtrust
 • Stressreductie
 • Basissuppletie.

Aanpak voor jou

Herken je bovenstaande klachten? En heb je nog niets gevonden wat helpt? Zorg er voor dat je advies gaat inwinnen bij bijvoorbeeld een orthomoleculair voedingstherapeut. Zij kijken naar het totale plaatje van jouw gezondheid. Word je bewust van je voedingspatroon en je voeding. Een orthomoleculair therapeut kijkt naar JOU, naar jou unieke zelf. Er is geen standaard advies, maar is aangepast aan jouw eigen unieke situatie. Er wordt ingezoomd op jouw problemen en het gehele plaatje wordt meegenomen. De huisartsen hebben het nog steeds mega druk, en nemen niet altijd de tijd om diep op problemen in te gaan. Ben je benieuwd wat gezonde voeding is, wat de juiste manier van beweging is, hoe je je slaap weer op orde krijgt, wat je voor stressreductie kunt doen, en wat je het beste als basissuppletie kunt gebruiken? Neem dan eens contact op met mij, door de juiste begeleiding wordt jij weer Sterk met je Energie!

Sterk Uden Desiree van Cuijk

Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur

Heb je naar aanleiding van het artikel over het Post-COVID-Syndroom vragen, dan mag je ook mij even bellen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft Orthomoleculair voedingsadvies.