Vermoeidheid.

Vermoeid of oververmoeid?

Vraag je jezelf ook af waarom je steeds zo moe bent? Moe zijn, vermoeidheid, geen energie hebben heeft meerdere oorzaken. Is het stress? Is het je schildklier? Is het slapeloosheid? Ben je nog veel te actief in de avond? Soms is het lastig te bedenken en vaak zijn het ook nog verschillende dingen tegelijkertijd. Een en ander hangt ook weer met elkaar samen.

We hebben allemaal wel eens last van vermoeidheid. Na een tekort nachtje of als je slecht hebt geslapen krijgen we te maken met vermoeidheidssymptomen. Ook als je het erg druk hebt kun je vermoeid zijn. Gelukkig verdwijnt deze vermoeidheid vanzelf als we een paar nachten goed geslapen hebben.

Als je je slaap niet voldoende kan inhalen of je blijft je vermoeid voelen ondanks voldoende slaap dan raak je oververmoeid en blijf je dat futloze gevoel houden.

Wie langdurig oververmoeid is, kan last krijgen van verschillende lichamelijke klachten. Daarnaast kan er een aantal psychische vermoeidheidsklachten ontstaan.

Hieronder lees je wat de oorzaken voor vermoeidheid kunnen zijn.

Oververmoeid door lichamelijke klachten

Als je lichamelijke klachten hebt kun je slechter slapen. Pijn kan je uit je slaap houden, maar ook bijvoorbeeld slaapapneu kan een veroorzaker van vermoeidheid zijn. Deze klachten zorgen ervoor dat je moeilijker in slaap komt maar ook vaker wakker wordt gedurende de nacht.

Heb je vaak last van brandend maagzuur, dan zullen deze klachten in de nacht vaak verergeren: ook dit houdt je uit de slaap. Zo kunnen bestaande pijnklachten dus het oververmoeide gevoel veroorzaken of verergeren.

De invloed van hormonen

Hormonen bepalen je slaapritme, maar een verstoring hierin kan een verstoord slaappatroon geven. Denk aan vrouwen in de overgang die vaker last hebben van slapeloosheid door nachtelijk zweten. Ook vaker wakker worden komt vaak voor, met een oververmoeid gevoel als gevolg.

Mannen hebben wat minder last van hormonen in combinatie met een oververmoeid gevoel. Bij mannen spelen vaak andere oorzaken een rol.

Denk hierbij aan stress, spanning, pijn of onregelmatig slapen. Zo kan werken in ploegendiensten ervoor zorgen dat het biologisch slaapritme verstoord wordt.

Vermoeidheid door stress

Dit is waarschijnlijk de grootste oorzaak van vermoeidheid. Door stress, waardoor het stresshormoon cortisol constant werkzaam is, ontstaat verstoorde slaap en stemming. Doordat het lichaam teveel cortisol nodig heeft zal het slaaphormoon melatonine minder aangemaakt worden waardoor het in slaap vallen verstoord is.

  • Zorg je voor voldoende rust en ontspanning?
  • Ben je voortdurend opgejaagd?
  • Ben je nooit tevreden en perfectionistisch?
  • Sta je onder druk?
  • Voel je je hulpeloos en beklemd?
  • Ben je overweldigd door problemen?
  • Heb je ernstig emotioneel of lichamelijk trauma of een chronische ziekte.

Grote kans dat jouw vermoeidheid door stress komt. Je hele systeem is verstoord. Door stress kunnen er problemen met je immuunsysteem ontstaan, je bijnieren raken uitgeput, en je schildklier gaat minder werken, terwijl je waarschijnlijk wel meer gaat eten.

Herken je symptomen als mist in je hoofd, gewichtstoename, droog haar, stemmingswisselingen en vermoeidheid dan is naar alle waarschijnlijkheid je schildklier door stress uit balans.

Eet je gezond?

Ook je voeding kan beïnvloeden hoe jij je voelt. Als je voeding meer uit vullen bestaat dan voeden kan het zijn dat je niet de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt om je systeem optimaal te laten functioneren. Krijg je de juiste vetten binnen? Juist vetten zijn een duurzame en goede brandstof, en niet de koolhydraten zoals veel mensen denken. Gebruik roomboter, ghee en kokosolie om in te bakken. Voor je salades en koude gerechten kun je olijfolie extra vierge gebruiken, en op je brood (oh heerlijk!!) roomboter. Maar niet teveel brood dus. Eet minimaal 400 gram groenten per dag, en twee stuks fruit.

Let er ook op dat je regelmatig eet. Drie maaltijden op een dag zijn voldoende, dan zorg je er voldoende voor dat je lichaam tussendoor rust krijgt. Probeer na het avondeten niks meer te pakken.

Beweeg je genoeg?

Fiets, wandel, zwem en voel je een stuk beter na een half uur lichamelijke inspanning. Je bloed stroomt, zuurstof wordt beter opgenomen, afvalstoffen beter afgevoerd. Je zult je een stuk beter en energieker voelen. Ga niet tot het gaatje want dat geeft je lichaam weer teveel stress met alle gevolgen van dien. Vermoeidheid door stress zal door dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen een stuk minder worden.

Bij bewegen hoef je niet alleen aan de sportschool te denken. Probeer beweging in je dagelijkse bezigheden in te bouwen. Ga met de fiets in plaats van de auto, neem de trap in plaats van de lift. Of zet je auto net iets verder weg van je werk en wandel dat stukje extra. Je kunt vast nog meer verzinnen.

Kortom vermoeidheid is een complexe klacht die veel oorzaken kan hebben. Het onder de loep nemen van je levensstijl en daar wat aanpassingen in maken kan een stap in de goede richting zijn.

Desirée van Cuijk

Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur

Heb je naar aanleiding van het artikel over ‘vermoeidheid en oorzaken’ vragen, dan mag je ook mij even bellen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft Orthomoleculair voedingsadvies.