coronavirus

Corona en leptine

Omdat er zoveel te doen is over Corona en leptine wil ik er iets over vertellen. Wat is leptine en wat heeft leefstijl er mee te maken… ? Dit wil ik jullie uitleggen in begrijpelijke taal.

Het is opgevallen dat een groot deel van de Corona patiënten die op de IC met complicaties liggen overgewicht, obesitas en/of diabetes type 2 hebben, en ook sterk verhoogde leptinespiegels. De gemeenschappelijke deler van deze patiënten is dat ze allemaal veel buikvet hebben, het zogenaamde viscerale buikvet.

Binnendringen

Het coronavirus kan gemakkelijk het lichaam binnendringen via bepaalde receptoren die veel aanwezig zijn in het vetweefsel. Deze receptoren zijn er normaal gesproken voor om de bloeddruk te regelen. Hoe meer vetweefsel, hoe groter de kans dat het virus aanhaakt op zo’n receptor en hoe gemakkelijker het zich in het lichaam kan verspreiden.

Receptoren zijn een soort van poortjes op lichaamscellen die een sleutel nodig hebben om open te gaan. Zo’n sleutel kan van alles zijn, o.a. hormonen, insuline, en leptine. Dit zijn boodschapperstoffen om te vertellen wat zo’n cel moet doen. Als die boodschapperstoffen te vaak bij zo’n cel aankomen kan een cel daar ongevoelig voor worden, dat noem je resistentie.
Een virus kan heel sneaky via een receptor een cel in en zich daar vermenigvuldigen.

Honger en niet bewegen

Leptine is het stofje dat tegen je hersenen zegt dat je genoeg gegeten hebt. Het is dus het communicatiemiddel met je hersenen wat je verzadigingsgevoel aangeeft.
Meer vetweefsel betekend ook meer vetcellen die leptine produceren. Door die overkill aan leptine gaan de poortjes op de cellen (de receptoren dus) op slot, en blijft er veel leptine vrij in ons bloed rondzweven zonder gebruikt te worden, dit noemen we leptineresistentie.

Wat gebeurt er dan?

Er is geen boodschap meer voor de hersenen dat er genoeg gegeten is, dus heb je altijd honger. Altijd honger, is meer eten, is meer vet….
Je hersenen denken dat er te weinig energie is om te functioneren, en blijven dus het signaal eten en niet bewegen afgeven. Bewegen kost energie, om energie te sparen ‘mag’ je niet bewegen van je hersenen. Een vicieuze cirkel.

Symptomen

Als je leptineresistent bent kun je de volgende symptomen hebben:

 Overgewicht
 Stress
 Stemmingswisselingen
 ’s Nachts willen eten, vooral koolhydraten
 Verhoogd cholesterol
 Schildklierproblemen
 Vervette lever
 Vermoeidheid
 Slapeloosheid
 Allergieën
 Menstruatieproblemen

Ook het niet over kunnen slaan van een maaltijd wijst op een leptine probleem.

Slank?

Ook als je slank bent kun je een leptine probleem hebben. Het vet waar leptine aangemaakt wordt zit niet zichtbaar aan de buitenkant maar aan de binnenkant. Dit zit tussen de organen meestal in de buik. Deze vrouwen lijken gezond maar hoeven het niet te zijn. Slanke vrouwen die leptineresistent zijn hebben vaak weinig spiermassa. Hun verhouding vet-spieren is uit balans.

De dikmaker

Leptineresistentie heeft verschillende oorzaken, grotendeels gerelateerd aan onze voeding. Een belangrijke veroorzaker van leptineresistentie is een teveel van het hormoon insuline. Insuline blokkeert de werking van leptine. Hoe kom je aan te veel insuline? Door te eten krijg je glucose in je bloed. Deze glucose moet naar je cellen worden gebracht door insuline. Te veel glucose: te veel insuline.

Wat zorgt voor een stijging van je bloedglucose?

Alle vormen van zoetigheid, bewerkte voeding (de ‘gezonde’ tussendoortjes), zuivel, broodproducten, granen, zetmeel, koffie, alcohol, stress en te veel eten zorgt allemaal voor een stijging van je bloedglucose.
Het hormoon insuline is de ultieme dikmaker. Het bovenstaande rijtje bevat de belangrijkste veroorzakers van overgewicht. En de ultieme dikmaker is dus niet vet, wat veel mensen denken. De (bewerkte) koolhydraten hebben ervoor gezorgd dat er overgewicht kwam.

Leptine en immuunsysteem

Leptine is ook zeer ontstekingsbevorderend. Leptine is als het ware de sleutel om het immuunsysteem aan te zetten. Als er een ziekteverwekker binnenkomt gaat het lichaam extra leptine aanmaken om het immuunsysteem aan het zetten. Maar omdat veel mensen leptineresistent zijn, en dus al extra veel leptine in hun bloed hebben, gaat het immuunsysteem in de overdrive. Je krijgt dan een veel te heftige reactie op een ziekteverwekker, in dit geval corona.

Als je immuunsysteem niet goed werkt liggen chronische ontstekingen op de loer: de oorzaak van allerlei chronische ziektes. Ook onvruchtbaarheid, pijnlijke gewrichten en zwakkere botten zijn gerelateerd aan leptineresistentie. Leptine versnelt namelijk de afbraak van kraakbeen tussen de gewrichten. En meer leptine is een hogere bloeddruk en een hogere hartslag.

Wat kun je doen om leptineresistentie af te laten nemen?

 Nuchter bewegen: eerst bewegen dan eten.
 Intermitted Fasting: vasten, een bepaalde tijd niet eten, 16 uur niet eten, gedurende 8 uur wel. Dit geeft je lichaam rust. Je energietoevoer is tijdelijk gestopt waardoor je je reserve energie gaat gebruiken, en dit is je opgeslagen vet.
 Afvallen.
 In beweging komen.
 Voedingstoffen met een positieve invloed op leptine.
 Herstellen van je insulinegevoeligheid.

Zoals je ziet is leefstijlverandering de nummer één om gezond te blijven en te worden. Helaas heeft deze pandemie ons laten zien waar we steken hebben laten vallen. Gelukkig is er het besef dat er veel gedaan kan worden aan een gezonde levensstijl en dus het voorkomen van ziekte en ongemak.

Bronnen:
Natura Foundation
Energieke vrouwenacademie.
Desirée van Cuijk

Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur

Heb je naar aanleiding van het artikel over corona en leptine vragen, dan mag je ook mij even bellen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft Orthomoleculair voedingsadvies.