Zuur-Base balans

Ben jij te zuur?

Wist je dat veel gezondheidsklachten kunnen voortkomen uit een verzuurd lichaam? Verzuring kan je lichaam aantasten en dat heeft weer gevolgen voor je algehele gezondheid.

Bij veel mensen is niet bekend wat een goede zuur-base balans inhoud, en wat voor klachten er mee samen kunnen hangen. Jammer! Want je kunt er veel ellende mee voorkomen.

Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder (denk aan de maag, die is heel zuur), andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutraal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben, maar dat leg ik later uit.

Zuren doen kennelijk iets met je, gezien het aantal ‘zure uitdrukkingen’:

een zuurgezicht trekken
zo zuur als azijn zijn
de druiven zijn zuur
iemand het leven zuur maken
een azijnpisser
een zuurpruim

In de reguliere geneeskunde wordt aan de zuur-base balans geen aandacht besteed, terwijl in de complementaire geneeswijzen al duizenden jaren hier aandacht aan wordt gegeven. Een gemiste kans dus, maar gelukkig kun je zelf veel doen.

Verzuring van je lichaam

De overmaat van zuren wordt vooral opgeslagen in je bindweefsels. Klachten als, cellulitis, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring.

Vermoeidheid (en dan voor al ’s ochtends), een vieze adem, een onaangename zweetlucht, blaasontstekingen, onverklaarbaar vocht vasthouden en gewichtstoename komen ook vaak voor.

Wat is de zwakste plek in een lichaam? Daar gaan de klachten zich vaak openbaren. Chronische verzuring kan leiden tot botontkalking, reuma, jicht, nier-, gal, of blaasstenen, artrose, hoge bloeddruk, fibromyalgie, psoriasis en eczeem.

Waar komen zuren vandaan?

Verzuring kan ontstaan door stress, slecht slapen en vermoeidheid. Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lichaam. Ook koffie, zwarte thee, alcohol en bepaalde medicatie heeft veel invloed.

Onze huidige leefstijl met te weinig beweging zorgt er voor dat ons lichaam te zuur wordt. Te weinig (water) drinken heeft ook een grote invloed.

Wat kun je doen tegen verzuring? Ontzuren!

De kans dat je klachten krijgt, of misschien al hebt, is groot. Iedere persoon verzuurt namelijk naarmate hij of zij ouder wordt. Afhankelijk van levensstijl en voeding zal het proces sneller of langzamer gaan.

Ontzuren doe je door er actief elke dag mee bezig te zijn, het is dus niet af te doen met een pilletje.(ook niet het pilletje van de huisarts tegen jicht, dat is een symptomatische oplossing en geen structurele!)

  • Drink ruim voldoende water en kruidenthee om de zuren en afvalstoffen af te voeren. Bedenk dan wel dat koolzuurhoudende dranken weer verzurend zijn.
  • Kook je groenten en aardappelen niet te lang en gooi het kookwater niet weg. Als je dat wel doet gooi je meteen alle basische mineralen weg. Maak er een lekker sausje van bijvoorbeeld. Voeg daarom ook pas zout toe na het koken. (beste: Keltisch zeezout)
  • Begin de dag met een groot glas lauwwarm water met een flinke scheut citroensap. De zuren die ’s nachts verzameld zijn worden zo afgevoerd. Begin je met koffie of zwarte thee, dan verdwijnen de zuren het bindweefsel weer in met alle klachten van dien.
  • Als je ondanks een zeer basische voeding toch last blijft houden van verzuring, ga dan samen met een natuurarts of -therapeut  op zoek naar een onderliggende oorzaak (bv je spijsvertering, leefstijl).
  • Wissel rauw en gekookt basisch voedsel af. Beide hebben hun voordelen. Koken fungeert als een soort ‘tweede maag’. Door eten te koken, worden moeilijke voedingsstoffen alvast bewerkt, zodat je spijsvertering minder energie nodig heeft om het te verteren. Dit is zeker belangrijk als je erg vermoeid of zelfs uitgeput bent. En lang niet iedereen kan rauwe groente goed verdragen.
  • Eet heel regelmatig zeewieren. Zeewier is een bron van o.a. basische mineralen. En ook nog eens heerlijk!
  • Eet minimaal 350 gram groenten per dag. Vind je dit veel? Probeer eens tussen de middag een soepje met gepureerde groeten te eten. Je kunt eindeloos variëren en je krijgt meteen een flinke hoeveelheid groenten binnen. Goed voor je vezel en mineralen inname.

Sommige voedingsmiddelen zijn gezond maar wel zuurvormend, dat geeft niks, het gaat om de balans. Zuren zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Als je echt verzuurd bent moet je ongeveer aanhouden dat je 80% basisch voedsel eet en 20% zuur-vormend voedsel.

Voeding is de basis, maar vergeet niet dat beweging, ontspanning en een gezonde leefomgeving ook een grote rol spelen!

Bronnen:

www.rienekedijkinga.nl

www.zuurbasekennis.nl

citroenen bij glas water

Sterk zuurvormend voedsel:

Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).

Zuurvormend voedsel:

Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.

Neutraal:

Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.

Basenvormend voedsel:

‘Vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).

Sterk basenvormend voedsel

Groenten, fruit, aardappelen.

Dit lijstje is om een indruk te krijgen. Mineralen gehaltes zijn vaak afhankelijk van land van herkomst en teeltwijze. Ook hoe je eet, of je grote brokken naar binnen werkt, en hoe je kauwt zijn van grote invloed.

Advies op maat nodig over jouw voeding?

Voeding is de basis van onze gezondheid. Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen en hoe we samen jouw gezondheid kunnen optimaliseren?

Neem dan gerust contact met mij op, mail desiree@sterkuden.nl of bel 06-48260086.