Een vette blog
Gezonde / ongezonde vetten. Wat is het nu? Wel of geen vet eten? Sommige diëten zijn gericht op minder vet inname, terwijl andere diëten zeggen dat het juist noodzakelijk is om af te vallen. Om maar snel ter zaken te komen… het menselijk lichaam functioneert niet goed als het geen vetten binnenkrijgt. Maar je moet dan wel de gezonde vetten eten. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van VET.
Vet is gezond
Vet bevat vitamine A, D en E, en vet is een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Vet bevat bovendien belangrijke vetzuren die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Onze hersenen, ogen, spieren en immuunsysteem hebben vetten of vetzuren nodig.
Vet geeft ons eten smaak en zorgt voor een gevoel van verzadiging. En laten we eerlijk zijn: vet is gewoon lekker! Vet eten voorkomt daardoor dat we te veel gaan eten, dit in tegenstelling tot toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten.
Een deel van deze vetten wordt door ons lichaam voor een deel zelf aangemaakt, maar een aantal belangrijk vetzuren kunnen alleen via voedselinname verkregen worden. Al in 2012 gaf een hartchirurg toe dat hij en zijn collega’s jarenlang de verkeerde adviezen hebben gegeven. Vetarme diëten en teveel koolhydraten lijken juist hartkwalen in de hand te werken.
Gezonde vetten
Onverzadigde vetzuren zitten met name in voedingsmiddelen met een plantaardige oorsprong en in vette vissoorten.
In vette vissoorten zitten geen overdreven grote hoeveelheden vetzuren maar het is wel het type vetzuur wat hierin zit wat erg goed is voor de gezondheid en daarom is het belangrijk om 2 maal per week een vette vissoort te eten. (wilde zalm, makreel, haring)
Deze onverzadigde vetten zijn niet alleen gezond voor ons, ze zijn zelfs essentieel. Ze bevatten vetzuren die ons lichaam niet aanmaakt, maar wel nodig heeft.
Welke producten kun je dan het beste eten? Heel simpel… producten die zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk zijn. Denk aan noten, vette (wild gevangen) vis, extra vierge olijfolie, avocado, lijnzaadolie, en eieren.
Ongezonde onverzadigde vetten zijn er ook. Deze zitten onder andere in pinda’s, margarines, en zonnebloemolie. Deze bevatten veel omega 6 vetzuren die de oorzaak zijn van chronische inflammatie op veel plekken in ons lichaam. De boosdoener van veel (welvaarts-) klachten.
Verzadigde vetten, gezond of niet?
Ze staan te boek als ‘minder gezonde vetten’… de verzadigde vetten. De reden dat de verzadigde vetten een slecht imago hebben, is het cholesterolgehalte. Recente onderzoeken wijzen echter uit dat de verzadigde vetten helemaal niet zo problematisch zijn. Sterker nog… sinds we minder vet zijn gaan eten, is het aantal mensen met obesitas met 100% toegenomen.
Verzadigde vetten zitten in heel veel voedingsmiddelen. Kokosolie, ghee, en roomboter zijn de bekendste. Maar ook in kaas, volle zuivel en pure chocolade zitten verzadigde vetten.
De lijst van producten met ongezonde verzadigde vetten is heel groot. De meeste gezondheidsklachten komen voort uit het eten van deze producten, altijd bewerkt en veel onnodige toevoegingen. En waarschijnlijk weet je heel goed dat deze ‘voedingsmiddelen’ niet zo oké voor je zijn: pizza’s, koek, gebak, palmolie, bewerkt vlees en vleeswaren, gefrituurde snacks, roomijs en ga zo maar door. Naar de ongezonde verzadigde vetten bevatten deze voedingsmiddelen ook nog transvetten en vaak veel suikers.
Transvetten zijn vetten die vooral ontstaan in de fabrieken bij het bewerken van voedsel. Ze zijn cholesterol verhogend en verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Transvetten hebben de nare eigenschap om het LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) in je lichaam te verhogen en het HDL-cholesterol (het goede cholesterol) te verlagen.
Dus…
Verzadigd, onverzadigd en meervoudig onverzadigd, lastige namen waar je helemaal niet over na wil denken als je lekker eet. Vette voeding is namelijk altijd samengesteld uit al deze vetten. Vermijd vooral de transvetten. Dat zijn de echte boosdoeners.
Kortom: vetten, helemaal zo slecht nog niet
Lekker!!
Mayonaise uit de supermarkt bevat meestal suiker, conserveermiddelen, gemodificeerd zetmeel en raapzaadolie. Nou niet bepaald gezond allemaal.
Met dit recept maak je gebruik van de gezondste plantaardige olie die er is: extra vierge olijfolie en hou je de mayonaise helemaal vrij van ongewenste toevoegingen zoals suiker. En….zo gepiept.
Dit is wat je nodig hebt:
2 verse eieren
200 ml extra vierge olijfolie
Een halve citroen
1 theelepeltje mosterd
Een snufje zout en peper
Zoals je ziet, allemaal ingrediënten die dicht bij de natuur staan.
Bereiding:
Doe de eierdooiers in een keukenmachine
Voeg een theelepel mosterd toe en meng het tot een egaal geheel
Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl de keukenmachine draait
Nadat de mayonaise de gewenste dikte heeft voeg je aan de keukenmachine, naar smaak, wat zout en peper toe. Meng dit kort mee.
Deze mayonaise kan je in de koelkast een dag of 3 bewaren.
Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur
Heb je naar aanleiding van het artikel ‘een vette blog’ vragen, dan mag je ook mij even bellen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft Orthomoleculair voedingsadvies.