vermoeidheid

Hoe kom ik van mijn vermoeidheid na Corona af?

Wel opgeknapt maar nog zeker niet de oude? Herken je dat? Die vermoeidheid, die benauwdheid, de hoofdpijn, je hoofd vol watten, die klachten die je nog over hebt van je Corona-besmetting?

In dit blog ga ik je uitleggen hoe dit kan en wat je eraan kunt doen!

Welke klachten kun je verwachten?

De meest voorkomende restklachten na een Corona-besmetting zijn:

 • Vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Drukkend gevoel op de borst
 • Slaapproblemen
 • Concentratie problemen
 • Depressief gevoel

Dat zijn er nogal wat! En heel vervelend als je hier mee blijft zitten, zeker als het veel te lang duurt naar je zin. Je wil vooruit, je werk wacht, je gezin vraagt om aandacht, maar eigenlijk wil jij het liefste op de bank hangen.

Misschien heb je al wat extra bewogen en meer gezonde voeding gegeten, of heb je bijvoorbeeld de huisarts al om advies gevraagd, maar het wil niet echt vooruit.

De pakketdienst

Maar weet je wat het probleem is? Het virus of de resten van het virus zitten nog in je lijf. Zolang die erin zitten blijft je immuunsysteem draaien en dat kost heel veel energie. Zie het als een pakketdienst die de hele tijd pakketjes moet leveren, maar nooit naar huis kan omdat de pakketjes maar blijven komen. Die pakketdienst heeft heel veel energie nodig om dit te volbrengen.

Zo is het ook met je immuunsysteem, als een ziekteverwekker in het lichaam zit moet het immuunsysteem steeds blijven werken terwijl het eigenlijk ook het liefst naar huis wil, lekker uitrusten. Hierdoor kunnen de klachten, zoals vermoeidheid, na Corona lang aanhouden omdat we ons lichaam niet te tijd en benodigdheden geven om compleet te herstellen. Er zijn drie factoren belangrijk in het herstel: voeding, mentale gezondheid en beweging.

Verstoppertje spelen

De samenhang tussen voeding, mentale gezondheid en bewegen is natuurlijk altijd belangrijk om gezond te blijven en mee te kunnen veren met alles wat op je pad komt. Ben je desondanks toch ziek geworden door Corona en heb je nog steeds restklachten dan kun je er van uitgaan dat dit virus doet wat een virus het liefste doet: zich verstoppen in de cellen van je lichaam. Je immuunsysteem kan dus nooit naar huis, daar gaat al je energie naar toe en je organen krijgen te weinig energie om nog fatsoenlijk hun werk te kunnen doen. Eigenlijk word je alleen maar zieker dus, en loop jij vast in je pogingen tot verbetering. De eerste stap om je klachten te verbeteren is dus om ervoor te zorgen dat het virus uit je lichaam verdwijnt. Er zijn verschillende manieren om dit te stimuleren, bijvoorbeeld door je bioritme te herstellen en de juiste voedingssupplementen te nemen.

Bioritme

Het is belangrijk om je bioritme te herstellen. Hoe doe je dit?

 • Dim de lichten na het donker worden: Gebruik dimmers, geel licht en kaarsverlichting
 • Ga niet te laat naar bed
 • Verminder het schermgebruik in de avond. Liefst na 20u geen schermen meer. Wil je toch tv kijken of op de computer werken gebruik dan een bril met een speciale blauw licht filter
 • Niet meer sporten of eten na 20.00u ‘s avonds
 • Slaap in een koele en donkere kamer
 • Simuleer de zonsopgang (bv met een daglichtlamp)
 • Helder licht in de ochtend.

Daarnaast is het goed om nuchter te bewegen. Dus wat oefeningen vóór de maaltijd, bijvoorbeeld een klein stukje rustig wandelen. Doe niet iets heel intensiefs, dus hardlopen is geen goed idee.

Voedingssupplementen

Daarnaast heeft je lichaam, na een Corona-besmetting, de nodige supplementen nodig om weer aan te sterken. Ieder mens is uniek en het verschilt daarom ook welke supplementen je nodig hebt na een Corona-besmetting. Ga dus niet naar een apotheek of drogisterij en koop niet alle supplementen die je kunt vinden. Je moet eerst bepalen wat jouw lichaam nodig heeft. Een orthomoleculair therapeut kan je daarbij helpen door naar jouw unieke situatie te kijken. Zinzino heeft bijvoorbeeld veel voedingssupplementen die je immuunsysteem een boost kunnen geven. Een orthomoleculair therapeut kijkt altijd samen met jou welke supplementen jouw lichaam nodig heeft om weer aan te sterken.

Pas als het virus het lichaam uit is kan er een stap worden gezet naar meer beweging. Het is belangrijk om dit rustig op te bouwen en te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Een orthomoleculair therapeut kan dit hele traject begeleiden en zo een aanpak op maat realiseren.

Aanpak voor jou

Vermoeidheidsklachten na een Corona-besmetting zijn dus heel normaal en verdwijnen helaas niet zomaar. Op weg naar herstel moeten er verschillende stappen gezet worden, rondom voeding, mentale gezondheid en beweging, die compleet zijn afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Zorg er voor dat je advies gaat inwinnen bij therapeut omdat die kijkt naar het totale plaatje. Je kunt natuurlijk blijven aanmodderen maar er is echt iets aan te doen! Een orthomoleculair therapeut kijkt naar JOU, naar jouw unieke zelf. Er is geen standaard-advies, maar jouw advies wordt aangepast aan jouw eigen unieke situatie. Er wordt ingezoomd op jouw problemen en het gehele plaatje wordt meegenomen. De huisartsen hebben het megadruk, en nemen niet altijd de tijd om diep op problemen in te gaan, en een paracetamolletje is nou net niet wat je nodig hebt in deze situatie. Normaal gesproken doe ik aan het begin van een traject een EMB test. Dit is een bloedtest waar je ontzettend veel informatie uit kunt halen m.b.t. tekorten in je lichaam, hoe het met je darmen is, je stresslevels, algemeen bloedbeeld en nog veel meer. In dit geval is deze test mooi om na het traject te doen om te kijken hoe je er uiteindelijk voor staat en of er nog ergens tekorten zijn of dat er nog iets verbeterd moet worden. Een hele mooie tool om nog meer aan jouw gezonde zelf te kunnen werken.

Door de juiste begeleiding word jij weer Sterk met je Energie!

Desirée van Cuijk

Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur

Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en kan je helpen bij de klachten, zoals vermoeidheid, benauwdheid en hoofdpijn, na een corona besmetting. Samen kijken we naar wat jouw lichaam nodig heeft om het virus op te ruimen en om weer fit te worden! Als orthomoleculair therapeut help ik je graag! Neem contact voor meer informatie of advies op maat.