Hormonen in balans - sterk in energie

Wat is stresscoaching? En wanneer schakel ik een stresscoach in?

Heb je een gejaagd gevoel, hartkloppingen, of pieker je veel? De oorzaak kan te veel stress zijn. Stress heeft een grote invloed op je lichamelijke en mentale welzijn. Een stresscoach leert je hoe je meer rust kunt creëren in je dagelijks leven zodat je de drukte beter aankunt. Herken je de signalen en geef je daar ook aandacht aan? Heb je zelf al van alles geprobeerd om je stress onder controle te krijgen, maar merk je niet echt verbetering? Dan zou een stresscoach je wellicht snel verder kunnen helpen.

Het verschil tussen positieve en negatieve stress

Stress is een reactie die in het lichaam optreedt als gevolg van externe prikkels. Dit kan een lichamelijke maar ook een geestelijke reactie zijn. Stress is functioneel vanuit de oertijd gezien, het was nodig om jezelf te redden uit gevaarlijke situaties. Ons lichaam reageert nu nog net zo als toen, maar de reactie is vaak te overdreven voor de situatie van nu. Als het goed is verdwijnt de spanning na een stressreactie weer uit het lichaam en komt er weer een toestand van rust. Denk bijvoorbeeld aan de voorbereiding op een spannende wedstrijd, de spanning stijgt en naderhand keert de rust weer terug. Dit noemen we positieve stress.

Als de stress niet in het belang is van de persoon en als een vervelende ervaring wordt gezien spreken we van negatieve stress. Als deze stress te lang aanhoudt of zeer intens is, en men kan tussendoor niet herstellen, kan dit nadelige gevolgen hebben op lichaam en geest.

Zolang positieve en negatieve stress met elkaar in balans zijn, en elkaar regelmatig afwisselen, is er niets aan de hand. Het is zelfs nuttig om een gezonde dosis positieve spanning op te bouwen om prestaties neer te zetten. Maar het is noodzakelijk dat deze spanning wordt opgevolgd door periodes van ontspanning, rust en emotionele ontlading. De boog kan zogezegd niet altijd gespannen zijn.

Jammer genoeg kan positieve spanning van belasting naar overbelasting overgaan zonder dat je daar erg in hebt. Bij overbelasting krijg je stress en ben je al over je grenzen heen gegaan.

Klachten chronische stress

Klachten bij stress worden onderverdeeld in lichamelijke-, emotionele-, en verstandelijke klachten. Ook kunnen er veranderingen in gedrag plaatsvinden.

Lichamelijke klachten kunnen zich uiten in o.a.:

 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Slaapproblemen
 • Hartkloppingen
 • Altijd moe en lusteloos voelen
 • Zenuwtrekjes

Emotionele klachten kunnen zicht uiten in o.a.:

 • Sneller geïrriteerd zijn
 • Snel huilen
 • Opgejaagd of schrikachtig
 • Depressief zijn
 • Zelden lachen
 • Veel zelfkritiek
 • Rusteloosheid

Verstandelijke klachten uiten zich in o.a.:

 • Van de hak op de tak springen
 • Verstrooid zijn
 • Vergeetachtigheid
 • Piekeren
 • Overdreven waakzaam zijn
 • Veranderingen in gedrag:

Meer of minder eten dan normaal

 •  Kort lontje
 • Niet kunnen ontspannen
 • Ziekteverzuim
 • Veel genotsmiddelen of medicatie nodig hebben.

Bij acute, kortdurende stress gaat het om bijvoorbeeld een snelle ademhaling, hartkloppingen, transpireren, gespannen spieren, maagpijn en misschien moet je vaker naar de wc om je blaas of darmen te legen.
Als het goed is, zijn deze symptomen snel voorbij als de spanning en stress weer voorbij zijn en je lichaam weer in rust komt.

Wat doet een stresscoach?

Bij stresscoaching kijkt een stresscoach samen met jou hoe je de balans tussen gezonde stress en ontspanning weer kunt herstellen. Je moet je gaan realiseren dat het niet de omstandigheden zijn waar men stress van krijgt, maar het is de persoonlijkheid die de grootste spanning veroorzaakt. Hoe ga jij met stress om?

We gaan kijken hoe je stappen kunt zetten om je belasting te kunnen verlagen, denk aan hoe jij de taken thuis anders kunt verdelen of dat je werk kunt delegeren. Daarnaast zal een stresscoach je laten zien wat je kunt doen om je belastbaarheid te vergroten, dus meer aan te kunnen. Denk aan samen zoeken naar een geschikte bewegingsvorm en oefeningen doen om assertiever te worden. Ook een beter timemanagement en het inbouwen van voldoende rust horen daar natuurlijk bij. Dit alles gebeurt met een aantal tools, en daarnaast gaan we op zoek naar de dingen die bij jou persoonlijk passen.

Wanneer neem ik contact op met een stresscoach?

Zoals benoemd kun je stress zowel lichamelijk als geestelijk herkennen aan een aantal klachten. Een stresscoach is gespecialiseerd om deze klachten op een effectieve manier te verhelpen.

Kom je er dus zelf niet uit, of ervaar je al lange tijd teveel stress. Bedenk dan eens of een stress coach ook voor jou geschikt kan zijn? Vaak nemen mensen pas te laat contact op met een coach. Vaak leiden de langdurige stress klachten dan al naar een beginnende burn-out. Het hersteltraject duurt dan langer en is dan veel intensiever.

Besef dat je al bij lichte stressklachten met een coach aan de slag kunt om erger te voorkomen. Hoe langer je met de klachten blijft rondlopen, hoe langer het ook gaat duren voordat je weer op de goede weg bent en herstelt.

Stresscoaching bij Sterk met je Energie

Bij de intake gaan we met elkaar in gesprek over je klachten en problemen. Aan zowel lichamelijke- en mentale klachten wordt aandacht besteed. We kijken naar de verschillende aspecten in je leven zoals je dagelijks functioneren, je lichaamsfuncties, zingeving, sociale contacten en de sterke en zwakke kanten daarin. We kijken waar jij behoefte aan hebt. Ook kunnen we een traject opzetten waarin we lekker gaan wandelen, buiten in de natuur.

Om de verschillende aspecten en ongemakken van stress aan te pakken kijk ik altijd of er nog andere factoren zouden kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld voedingsadviezen en aanvulling door middel van supplementen.

Na elke sessie kijken we hoe het gaat en hoe we verder gaan. Met stressklachten zien we vaak dat een aantal sessies al een heel groot verschil maken en veel inzichten geven. Denk je dat stresscoaching bij jouw problemen kan helpen? Neem dan gerust contact met me op. Ook als je vragen hebt over je klachten, ik help je hier graag bij!

Desirée van Cuijk

Desirée van Cuijk, stresscoach

Heb je naar aanleiding van het artikel over stresscoaching vragen, dan mag je ook mij even bellen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden.