Overgangsklachten, wat zijn het en wat kun je zelf doen?
Wat is de overgang eigenlijk? Opvliegers? Stemmingswisselingen? Gewichtstoename? Ja heel herkenbaar! Dat zijn inderdaad enkele symptomen, maar daarover later meer.
Westerse vrouwen hebben meestal als ze tussen de veertig en zestig jaar oud zijn hun laatste menstruatie, dit is ongeveer 80% van de vrouwen.
Ernstige klachten
De overgang markeert het einde van de vruchtbare levensfase van de vrouw. Ruim 20% heeft zelfs last van ernstige klachten. Oorzaak is een sterke afname van de aanmaak van geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron). Gemiddeld hebben vrouwen ongeveer vier jaar last van klachten, maar er zijn vrouwen van 71 die ook nog opvliegers hebben.
Welke klachten horen bij de overgang?
– Typische klachten: dit zijn klachten die rechtstreeks te maken hebben met het feit dat de eierstokken minder hormonen aanmaken. Zoals verandering van de cyclus, een kortere of langere cyclus, of hevig bloedverlies. Ook opvliegers, nachtelijk transpireren, droge slijmvliezen in vagina, ogen en mond zijn normale klachten die horen bij de overgang.
– Niet typische klachten: dit zijn klachten zoals slapeloosheid, hartkloppingen, depressie, duizeligheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename, rusteloze benen, vet of droog haar, pijnlijke borsten, en nog veel meer. Deze klachten kunnen door de overgang veroorzaakt worden maar er kan ook een andere oorzaak onder liggen, bijvoorbeeld schildklierproblemen, hart- en vaatziekten en roken. Heb je deze klachten dan moet dit verder bekeken worden.
Wat kun je zelf doen?
- Eet altijd verse en onbewerkte voeding, veel groenten en fruit, vis, noten en de juiste vetten.
- Stressbronnen aanpakken en voldoende ontspanning.
- Kom in beweging! Krachtsport kan veel verschil maken.
Vermijd hormoonverstorende stoffen, zoals weekmakers die bijvoorbeeld in plastic flesjes zitten, maar ook in cosmetica zitten vaak hormoonverstorende stoffen zoals conserveringsmiddelen.
Voedingssupplementen bij overgangsklachten
Er zijn een aantal voedingssupplementen die de overgang kunnen ondersteunen. Maar ook hier is er geen standaard advies omdat elke vrouw anders is, met andere klachten.
- Zilverkaars is de meest gebruikte plantaardige remedie tegen overgangsklachten.
- Preparaten van de zwarte wortel en wortelstok worden van oudsher door indianen gebruikt bij vrouwenklachten, met name menstruatiepijn en overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten, hartkloppingen, angst en stemmingswisselingen.
- Maca, Ashwaganda, Monnikspeper, Rode klaver en Pycnogenol zorgen voor een verbetering van de typische overgangsklachten, en om mentaal en fysiek in balans te blijven.
Win voordat je begint aan supplementen voedingsadvies in bij een therapeut met ervaring in de complementaire behandeling van overgangsklachten.
Voedingsadvies tijdens de overgang.
Opvliegers kunnen getriggerd worden door bepaalde voedingsmiddelen. Vooral alcohol, koffie en hete dranken staan erom bekend. Maar ook gerechten waar veel pittige kruiden inzitten zoals rode peper, cayennepeper en gember kunnen een opvlieger uitlokken en kun je beter vermijden. Van je lekkere gembertheetje kun je het dus heel warm krijgen!
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen (stoffen met oestrogeenachtige werking) kunnen je juist helpen om opvliegers te verminderen denk dan aan:
Voeding rijk aan fyto-oestrogenen:
- tempé
- lijnzaad (lekker door de yoghurt of over je salade) Koop nooit gebroken lijnzaad. Dat kun je veel beter zelf doen. Gebroken lijnzaad is vaak al ranzig voordat het in je yoghurt terecht komt.
- alfalfakiemen
- tuinkers
Denk ook aan goede vetten. Deze vetten ondersteunen je hormoonhuishouding. Wees vooral niet bang van vetten, je hebt ze hard nodig.
Goede vetten:
- ongebrande, ongezouten noten
- avocado
- vette vis; zalm, haring, makreel, sardines
- olijfolie
- kokosolie
- roomboter
- pompoenpitten
Welke aanpak werkt voor jou?
Zorg er voor dat je advies gaat inwinnen bij bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut omdat die kijkt naar het totale plaatje.
Word je bewust van je voedingspatroon en je voeding. Een orthomoleculair therapeut kijkt naar JOU, naar jou unieke zelf.
Er is geen standaard advies!
Het advies is aangepast aan jouw eigen unieke situatie, in dit geval overgangsklachten. Er wordt ingezoomd op jouw problemen en het gehele plaatje wordt meegenomen.
Ben je benieuwd wat gezonde voeding is, wat de juiste manier van beweging is, hoe je je slaap weer op orde krijgt, wat je voor stressreductie kunt doen, en wat je het beste als basissuppletie kunt gebruiken?
Vaak geeft een kleine aanpassing al veel resultaat. Neem dan eens contact op met mij, door de juiste begeleiding wordt jij weer Sterk met je Energie!
Bronnen:
Stichting OrthoKennis & Hormoonbalans voor vrouwen
Deel het artikel
Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur
Heb je naar aanleiding van het artikel over overgangsklachten vragen, dan mag je ook mij even bellen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft Orthomoleculair voedingsadvies.