Zo kun je jouw hormonen in balans brengen voor een zwangerschap
Zwanger worden heeft iets magisch, maar een gouden formule is er helaas niet. Het is dan ook zeker niet vanzelfsprekend om zwanger te worden. Maar er zijn wel een aantal dingen die jij (en je partner) kunnen doen om je lichaam een klein handje te helpen. Er wordt vaak niet bij nagedacht, maar bij een kinderwens is het belangrijk dat beide ouders in een zo goed mogelijke conditie verkeren. Acht maanden vóór conceptie zou je daar al aan mogen werken.
Sowieso moet je jouw hormonen in balans brengen voor een zwangerschap. Hormonen zijn stofjes die anticiperen op allerlei veranderingen in de binnen- en buitenwereld om ons lichaam in balans te houden. Leefstijl is hier een erg belangrijke factor in. Je hebt zelf de regie in handen over je voeding, hoeveel je beweegt, hoe je met stress omgaat en hoe je mentaal in het leven staat.
Wat zijn de symptomen van een hormonale disbalans?
Onze hormonen waren, heel lang geleden, afgestemd op het leven in een natuurlijke omgeving, maar daar staan we steeds verder vanaf. In de huidige tijd wordt ons hormoonsysteem behoorlijk op de proef gesteld. Vaak zijn we haastig en gestrest, voeding wordt bewerkt, en we worden blootgesteld aan chemische stoffen. Daarnaast bewegen we minder en zitten we hele dagen in kunstmatig licht. Daardoor krijgen we een disbalans in het hormoonsysteem wat zich kan uiten in:
• Onrustige huid, puistjes, vlekjes etc.
• Moe, lusteloosheid, geen energie
• Nachtelijk zweten
• Hoofdpijn
• Dun, uitvallend haar
• Snel geïrriteerd, depressieve gevoelens, geheugenproblemen
• Moeite met afvallen
• Overgangsklachten
• Schildklierproblemen
• Burn-out
• Vet wat rondom je buik zit
• Trek in zoet eten (gevoel van laag bloedsuikers)
• Onvruchtbaarheid.
Gezonde levensstijl
Om hormonale klachten te verminderen en je hormonen in balans te brengen voor een zwangerschap, is het nodig om je weer ‘natuurlijker’ te gaan gedragen. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat je in een hutje op de hei moet gaan wonen en elke dag op jacht moet voor een konijn. Het natuurlijkere leven kun je eenvoudig implementeren in je huidige levensstijl. Je zult merken dat je je echt beter gaat voelen.
Denk dan aan:
• Voeding: eet zoveel mogelijk onbewerkte, biologische voeding. Verder zijn goede vetten echt van belang; deze zijn heel belangrijk bij de opbouw van je hormonen. Goede vetten zitten in avocado’s, noten, olijfolie en kokosolie. Voor mannen is het ook belangrijk dat de voeding zink, selenium en vitamine C bevat. Dit haal je uit fruit, groenten, eieren, vlees en vis.
• Gezonde beweging is goed, maar ga niet drie keer per week los tijdens een cross- fit tot je er bij neervalt! Door teveel en te heftig sporten kan de productie van ei- en zaadcellen in kwaliteit verminderen. Blijf lekker bewegen, maar niet te extreem dus. Lekker naar buiten en wandelen, je zinnen verzetten, en ontspannen zijn heel belangrijk voor een goede balans. Probeer minimaal 8000 stappen per dag te zetten. Maar ook rust is erg belangrijk. Geef je lichaam de tijd om te herstellen na inspanning en zorg voor voldoende slaap.
• Drink niet meer dan vier kopjes koffie of cafeïnehoudende drank per dag. Cafeïne kan de vruchtbaarheid van de vrouw beïnvloeden doordat de spieren in de eileiders zich verslappen en de eicel niet voldoende door de eileiders kunnen duwen.
• Gebruik niet teveel alcohol: de kwaliteit van de zaadcellen holt achteruit door de inname van alcohol. Ook de kwantiteit neemt hierdoor af. Andere verdovende middelen zijn net zo schadelijk; het remt de eisprong, het vermindert de zaadcelaanmaak en het brengt schade toe aan het ongeboren kind. Dit geldt dus ook voor roken.
• Vermijd hormoonverstorende stoffen zoals Bisfenol A; deze beïnvloeden de zaadkwaliteit. Bisefenol A zit vooral in kassabonnen, plastic bakjes van onze magnetronmaaltijden en plastic (water) flesjes. Ook weekmakers en vlamvertragers beïnvloeden de zaadkwaliteit. Komt de foetus in de buik al in aanraking met deze stoffen? Dan zijn deze personen vaak zelf minder vruchtbaar.
Voor een goede hormoonbalans is het belangrijk dat de hormoonklieren voldoende hormoon aanmaken als dat nodig is. Aan de andere kant moeten deze hormonen ook weer goed afgebroken worden. Je voelt je nou eenmaal lekkerder in je vel als jouw hormonen in balans zijn.
Welke voeding helpt om mijn hormonen in balans te brengen voor een zwangerschap?
- Eet onbewerkt; je bloedsuiker raakt zo minder verstoord. Je krijgt zo min mogelijk ongewenste toevoegingen binnen en je bent sneller verzadigd. Laat cake, gedroogd fruit, witte rijst, zoet broodbeleg, cornflakes, mueslirepen, pasta en toetjes zoveel mogelijk staan.
- Probeer met mate te snacken en eet niet teveel tussendoortjes. Twee à drie keer per dag een maaltijd met voldoende groenten is genoeg. Heb je toch trek in een tussendoortje? Neem dan een handje ongebrande ongezouten noten, of een groente-snack met bijvoorbeeld wat hummus.
- Met veel groenten bedoel ik 400 à 500 gram per dag. Dat lijkt heel veel, maar met een stuk komkommer en een tomaat tussen de middag bij de lunch ben je zo al 150 gram verder. Maar zorg wel dat je zoveel mogelijk afwisselt en eet groenten van het seizoen.
- Goede voeding kan veel problemen voorkomen. Typisch eigenlijk dat daar nog zo weinig aandacht aan wordt besteed. Vaak zijn we bezig om een oorzaak aan problemen toe te wijzen, maar voeding wordt regelmatig over het hoofd gezien. We blijven investeren in medicatie en specialisten, maar vaak heeft ons lichaam tekorten aan allerlei voedingsstoffen. Daarom is het van belang om al in de aanleg tijdens de zwangerschap voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Visolie is essentieel
DHA is een visvetzuur wat in omega 3 voorkomt, en wat van levensbelang is voor de zwangere vrouw en de moeder die borstvoeding geeft. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap maken de hersenen van het kindje een groeispurt door. Is er sprake van een gebrek aan DHA? Dan kan op een later moment visuele, cognitieve en motorische problemen ontstaan. Bij voldoende inname door de moeder, kan het kind na de geboorte een beter slaappatroon ontwikkelen. Ook voorkom je met voldoende omega 3-vetzuren vroeggeboorte, en heeft het een gunstige invloed op de zwangerschapsduur en het geboortegewicht van het kind. En wist je dat de moeder minder kans heeft op perinatale / postnatale depressie bij voldoende omega 3- vetzuur inname?
Vermijd stress
Stress is een reactie van het lichaam op externe prikkels. Dit kan gevaar zijn, lawaai, maar ook gebrek aan slaap. Deze prikkels zorgen voor spanning.
Stress tijdens de zwangerschap zorgt voor overgevoelige kinderen. Door stress raakt het hormoon cortisol ontregeld, en dit is vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap nadelig. Kinderen worden dan al geboren met een hoog cortisolniveau waardoor het kind op latere leeftijd niet goed om kan gaan met druk en stresssituaties. Toch maar een keer naar dat hutje op de hei en genieten van de stilte en de rust.
Voorkom slecht werkende darmen
Goed werkende darmen zijn belangrijk als je jouw hormonen in balans wil brengen voor een zwangerschap. Een goed microbioom geef je tijdens de geboorte door aan je kind. Dit is essentieel voor het immuunsysteem; hiermee geef je jouw kindje een goede start.
Werken de darmen niet goed of raakt de darmwand beschadigt? Dan kunnen de darmen niet de juiste voedingsstoffen in het bloed opnemen.
Beschadiging of verzwakking van het darmweefsel komt door:
• Te weinig vezels
• Teveel suiker en witmeel
• Een tekort aan maagzuur, en daardoor een tekort aan spijsverteringsenzymen
• Teveel gifstoffen in de darm door een slechte leverwerking
• Schimmels of gisten
• Te weinig goede bacteriën
• Teveel parasieten.
Laat je onderzoeken
Via een EMB bloedtest kan je zien of er bijvoorbeeld een (energetisch) vitamine- of mineralen tekort is. Ook wordt er gekeken of er een disbalans is in de hormonen en/of darmen.
Wil je echt weten of jouw darmen op orde zijn? Dan is het mogelijk om een darmscreening te doen. Hierdoor krijg je meer inzicht in de klachten en waar deze vandaan komen. Denk aan een opgeblazen buik, misselijkheid, buikpijn, obstipatie, voedselintoleranties en eczeem.
Daarnaast kun je via een bloedonderzoek laten testen of bijvoorbeeld je vitamine D status op orde is. Ook kun je een vetzurentest doen om te zien of er voldoende omega 3 aanwezig is. Verder wordt er bij een vetzurentest gekeken naar de balans tussen omega 6 en omega 3.
Wat kan ik voor je doen?
Om jouw hormonen in balans te brengen voor een zwangerschap, gaan we samen naar je voedingspatroon kijken. Dat is voor mij de basis. Verder is het belangrijk om te weten wat je al doet om zo optimaal je zwangerschap in te gaan. Ook dat gaan we optimaliseren en daarnaast kijk ik naar jouw leefstijl.
Het kan zijn dat er nog aanvullend onderzoek nodig is om alles goed op een rijtje te krijgen. Ook hier geldt weer: voor ieder persoon is het anders, het gaat om jou en jouw gezonde lichaam. Daar zijn geen standaard protocollen voor.
Deel het artikel
Desirée van Cuijk, Orthomoleculair adviseur
Heb je naar aanleiding van het artikel over zwangerschap en vruchtbaarheid vragen, dan mag je mij ook gerust bellen. Sterk met je Energie is gevestigd in Uden en geeft Orthomoleculair voedingsadvies.